Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kate Specjalistka od kuchni tureckiej
Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 281 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 20:22, 16 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Szklaneczki to podstawa żeby stworzyć nieco klimat orientu
Miał być również turecki czajniczek, ale cała się w nim odbijałam i nie wyglądało to już dobrze
I oczywiście wkradł się błąd bo chodziło mi o to, ze polewa dobrze nie nasącza góry bo zostaje wszystko na dole.
Dodałam jeszcze do ciasta cukier waniliowy i nieco cytrynowego olejku, ale to juz moje takie wariacje "od siebie" Mozna posypac rowniez pistacjami albo zrobić kleksy z bitej śmietany:D |
|
Powrót do góry |
|
|
Nuska Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 3572 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 12:08, 17 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
ależ tu pyszności sa serwowane
dzięki Kate
no i oczywiście polecam sie na przyszłość |
|
Powrót do góry |
|
|
Duch .
Dołączył: 28 Gru 2006 Posty: 1660 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 16:39, 17 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
No to czekamy na kadayif |
|
Powrót do góry |
|
|
Majka Fotograf Karawany :)
Dołączył: 03 Lut 2008 Posty: 1073 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 11:18, 18 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Kate..brawo, brawo, czekam na więcej |
|
Powrót do góry |
|
|
Kate Specjalistka od kuchni tureckiej
Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 281 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 17:59, 08 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Króciutko o pysznej "pamiątce" z Turcji. W każdym sklepie z pamiątkami i lokum znajdziemy również przepyszne orzechy i pistacje w miodzie. Turcy mowią oczywiscie, ze to turecka viagra bo tam wszystko jest na potencję Osobiście nie jem miodu wogóle, ale w wersji z orzechami mogłabym zjeść cały słoiczek odrazu - gdyby oczywiście nie świadomość tego, ile ma kalorii
A tak wyglada ten specjał:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Prawda, że wylada pysznie? Spróbujcie a zawsze juz bedziecie to kupować. Taki słoiczek jest tez fajnym upominkiem z Turcji.
Ja zamówiłam sobie teraz dwa słoiczki u kolezanki, ktora jedzie do Turcji i znowu otworzę sobie zimą i bede podjadać....
Pozdrawiam
Kate |
|
Powrót do góry |
|
|
Duch .
Dołączył: 28 Gru 2006 Posty: 1660 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 3:13, 09 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Wygląda apetycznie. Ciekawe czy jest do kupienia w Polsce? |
|
Powrót do góry |
|
|
Kate Specjalistka od kuchni tureckiej
Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 281 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 19:40, 09 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Oj, chyba w Polsce nie ma....jeszcze
Dodam dzisiaj jeszcze kolejny przysmak turecki. Mianowicie dżem z pomarańczy. Jest zawsze w każdym hotelu na śnadanie. Gęsty, ciągnący, cukrzący ze skórkami pomarańczy. W połączeniu z jogurtem niesamowity. Do kupienia w każdym markecie Migros, Carrefour, BIM.
[link widoczny dla zalogowanych]
Do dżemu pasuje również precel zwany simit, sprzedawany na ulicy w takich budkach jak u nas w Krakowie bajgle czy precle.
[link widoczny dla zalogowanych] |
|
Powrót do góry |
|
|
Duch .
Dołączył: 28 Gru 2006 Posty: 1660 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 4:03, 10 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
A jak dużo trzeba dodać tego jogurtu do dżemu? |
|
Powrót do góry |
|
|
Kate Specjalistka od kuchni tureckiej
Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 281 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 20:28, 10 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Duchu, wedle uznania
Ja lubię dużo dżemu w jogurcie bo najlepsze są te skórki kandyzowane. Mniam, mniam...
A dla tych, ktorzy chcieliby oprócz kebaba spróbować jeszcze coś tureckiego "z ulicy" to polecam kumpira.
Kumpir to specjalnej odmiany ziemniaki, pieczone w piecu. Po upieczeniu ziemniaka przekrawa sie na pół i jego miąższ miesza razem z masłem i startym żółtym serem. Robi się z tego takie pure i wtedy dodaje się przeróżne dodatki typu: kiełbaski w sosie, ogórek, kukurydza, kapusta biała, czerwona, fasola, grzybki itd. Wszystko polewa się białym sosem majonezowym i pomidorowym, musztardą.
Oto gotowy kumpir:
[link widoczny dla zalogowanych]
A tutaj zobaczcie jak to się robi i jak Turcy szybko radzą sobie z tym miąższem:
[link widoczny dla zalogowanych] |
|
Powrót do góry |
|
|
Duch .
Dołączył: 28 Gru 2006 Posty: 1660 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 4:03, 11 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Szkoda że w Polsce nie ma takich ziemniaków. Ciekawe jakby z naszych jakiś okazałych ziemniaków zrobić taki mini kumpir? |
|
Powrót do góry |
|
|
bakalia Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 280 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Pią 15:20, 12 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Pistacje i inne orzechy w miodzie i syropie klonowym są do kupienia w naszych sklepach typu delikatesy. Ale przyznam się że tu smakują inaczej |
|
Powrót do góry |
|
|
Kate Specjalistka od kuchni tureckiej
Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 281 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 19:22, 15 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Bakalio, dobrze, ze o tym piszesz. Musze w takim razie wyszukac gdzies te pysznosci.
Pozdrówka
Kate |
|
Powrót do góry |
|
|
Asmita
Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 2 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 14:09, 17 Gru 2009 Temat postu: Witajcie Wszyscy |
|
|
Mam wielką prośbę. Wróciłam niedawno z Turcji, było cudownie. Kupiłam sobie tam oczywiście m. in. wspaniałą herbatę turecką, ale nie kupiłam dwupoziomowego czajniczka do jej zrobienia w tradycyjny sposób (wyszłam z założenia, że po co zwiększać sobie ilość bagażu). Byłam przekonana, że znajdę go w W-wie, a tu małe rozczarowanie Czy ktoś by mi mógł doradzić, gdzie można go kupić (oczywiście w tej chwili wykluczony jest wyjazd ponowny do tego przepięknego kraju). Może jakiś sklep internetowy - ja szukałam, ale nic nie znalazłam.
Pozdrawiam, Asmita
Ostatnio zmieniony przez Asmita dnia Czw 14:10, 17 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Kate Specjalistka od kuchni tureckiej
Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 281 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 23:16, 23 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Asmita niestety obawiam się, ze w Polsce nie dostaniesz caydanlika. Nie raz juz ktos o to pytal. Pozostaje Tobie tam wrócić
Jesli jednak masz kogos znajomego kto jezdzi do Niemiec to dostaniesz taki czajnik w kazdym sklepie u Turka. |
|
Powrót do góry |
|
|
Asmita
Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 2 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 13:18, 28 Gru 2009 Temat postu: :) |
|
|
Bardzo dziękuję za radę, właśnie poprosiłam koleżankę, która jedzie do Berlina, aby zobaczyła w sklepie u Turka te bajeczne czajniczki. Już nie mogę się doczekać, aż zrobię sobie w nim herbatę i będę sączyć wspaniałą turecką cayi
Kupiłam sobie niedawno książkę kucharską z kuchnią turecką, mam zamiar trochę pobawić się w robieniu ich potraw. Jak coś mi wyjdzie, to się Wam na forum pochwalę, a może i nawet wkleję fotkę.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko |
|
Powrót do góry |
|
|
Kate Specjalistka od kuchni tureckiej
Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 281 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 12:16, 03 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Asmita to trzymam kciuki za wyroby tureckie wlasnej roboty.
Pochwal sie koniecznie co sie udalo Tobie zrobic i daj przepis i fotke.
Pozdrowka
Kate |
|
Powrót do góry |
|
|
MrHybryda Swój na Forum
Dołączył: 25 Lis 2010 Posty: 208 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Pią 10:00, 26 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
W Niemczech można zaopatrzyć się we wszystkie Tureckie zapasy.
Osobiście kupuję tam herbatę.
A z przepisów dziwi mnie, że jeszcze nikt nie dodał
Lahmaczuna |
|
Powrót do góry |
|
|
Mela Karawanowy Aniołek :)
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 3576 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 23:51, 30 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Hybrydo
To zapodaj
Ostatnio zmieniony przez Mela dnia Wto 23:52, 30 Lis 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Duch .
Dołączył: 28 Gru 2006 Posty: 1660 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 9:38, 01 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Jeśli z mięsem to będzie na bank smaczne. |
|
Powrót do góry |
|
|
MrHybryda Swój na Forum
Dołączył: 25 Lis 2010 Posty: 208 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Pią 11:20, 11 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
W necie szukać nie będę bo to bez sensu, zdjęć nie umiem
tu wstawiać ale mogę opisać
A więc:
Ciasto rozrabia się z wody, mąki i soli, wałkuje
się na cieniutkie duże placki ale czym? Nie wałkiem
jak u Nas a cieniutkim patyczkiem a jak Im to zgrabnie
idzie, normalnie mistrzowie!
Taki placek kładziemy do rozgrzanego pieca(można zrobić w
piekarniku domowym ale trzeba mieć w coś takiego aby można
było na tym położyć placek, coś w stylu dużej płaskiej łyżki) bez
niczego, po prostu wsuwamy go na łopacie płaskiej
przeznaczonej do pieczenia. Ojej, no nie wiem jak to się
prawidłowo nazywa.
Taki placek piecze się z obu stron ok. 5 minut.
Farsz:
Dodajemy
*Mięso wołowe lub z kurczaka ale lepiej wołowina smakuje z mego doświadczenia.
*Rozgniecione pomidory z puszki lub świeże ale ważne aby były bez skórki.
* Przyprawy tymianek, oregano, pieprz i sól... to podstawowe ale
można użyć według swojego smaku.
Mieszamy wszystko i dusimy w garnku.
Takim farszem smarujemy bardzo cieniutko placek, nakładamy teraz dodatki według także swego podniebienia.
Ja lubię z:
Pomidorem, dużo tureckiej przyprawy z nasion papryki, majonez.
U nich serwowane są dodatki różne, tj.:
- pomidor
- ogórek świeży
- kapusta biała
- kapusta czerwona
- sałata
- ser grecki feta(tu mnie dziwi zawsze jak można mówić na
ser- ser, bo z greckiego feta oznacza ser ) sól jeszcze
jak ktoś woli i sosy też różne.
Jedni wolą ketchup czy majonez ale typowe tureckie to
wiadomo, że cacyki, czyli sos jogurtowy.
Ładnie wszystko zwijamy w rulon i wkładamy do na przykład mikrofalówki na ok. 5 minut.
Wyciągamy i od dołu do połowy lahmacuna zawijamy w folię
aluminiową, chwytamy w garść i smacznego!
Jest to danie serwowane przy stoiskach z kebabem czy borkiem.
Nie mam znaków w pisowni tureckich ale w borku nad o są
dwie kropki a w lahmacunie "C" ma ogonek na dole i
nad U dwie kropki.
Ostatnio zmieniony przez MrHybryda dnia Pią 11:22, 11 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|