Forum Karawany
Forum turystyczne
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Forum Karawany Strona Główna
->
Kącik kulinarny
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
...::: KARAWANA :::...
----------------
Pogaduchy
Dział powitań
Ciekawostki podróżnicze
Porady
Ogłoszenia
Nasze zloty, spotkania, zjazdy
Archiwum
Biura podróży - ranking, oferty, informacje
----------------
Biura podróży, które spełniły Twoje oczekiwania
Biura podróży, które nie spełniły Twoich oczekiwań
Linie lotnicze
Super oferty, promocje itp. biur podróży
Lotniska
----------------
Niemcy
Polska
FOTO & VIDEO
----------------
Fotografia roku 2009
Fotografia Roku 2008
...::: ŚWIAT :::...
----------------
Albania
Austria
Bałkany
Bali
Chiny
Chorwacja
Cypr
Czechy
Dominikana
Egipt
Francja
Grecja
Hiszpania
Indie
Indonezja
Islandia
Kambodża
Katar
Kuba
Liban
Libia
Malezja
Maroko
Meksyk
Niemcy
Słowacja
Norwegia
Singapur
Stany Zjednoczone Ameryki
Syria
Szwecja
Tajlandia
Tunezja
Turcja
Ukraina
Węgry
Wietnam
Włochy
Wyspy Kanaryjskie
...::: POLSKA :::...
----------------
Polska to piekny kraj ...
Cerkwie, kościoły, zabytki itp.
Off-Topic
----------------
Humor
Kącik kulinarny
Czas na relaks
Hobby
Zrób coś dla innych
Pamiątki z podróży
----------------
Pamiątki z wakacyjnych podróży
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kazikdobry
Wysłany: Pią 10:17, 25 Sty 2019
Temat postu:
Ma ktoś jakiś fajny niezwykły przepis na jajecznicę?
________________
https://domyhbe.pl/pl
catchy
Wysłany: Pon 21:44, 19 Cze 2017
Temat postu:
ja robie czesto kurczaka po marokańsku- z marchewką, cebulą, pietruszka selerem i morelami- wszystko blanszujemy na patelni na oleju potem kurczak a przyprawiamy kurkumą, curry imbirem i szczypta cynamonu;) pycha
bigi
Wysłany: Pon 22:09, 28 Lis 2016
Temat postu:
a ja jestem totalnym antytalenciem do pieczenia. ma ktos jakas ksiażkę albo bloga polecic?
dolores
Wysłany: Nie 22:15, 27 Lis 2016
Temat postu:
a ma ktoś moze jakies sprawdzone przepisy gluten free?
Marco P.
Wysłany: Czw 12:40, 16 Paź 2014
Temat postu:
Składniki dla 4 osób: Lokatorka się spisała
200 g umytych i oczyszczonych kurek (ew. poza sezonem mogą być pieczarki)
2 pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki
1 pęczek posiekanej cebuli dymki
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Tarty kozi ser
4 jajka
1 szklanka śmietany kremówki
2 pokrojone w plastry pomidory malinowe
Olej rzepakowy
2 łyżki masła
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony, Tymianek, Gałka muszkatołowa,
Party Dip czosnkowy Prymat
A przygotowanie jest proste: Na suchej patelni podsmażyć kurki i po chwili dodać olej i masło.Do smażonych kurek na patelnię dodać ziemniaki i smażyć na złoty kolor. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem czarnym mielonym. Na koniec smażenia dodajemy czosnek.W misce ubić jajka, a następnie połączyć je ze śmietaną i kozim serem, doprawić do smaku solą morską i pieprzem czarnym mielonym, gałką muszkatołową oraz tymiankiem. Na patelnię wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ziemniaki i kurki z czosnkiem. Ułożyć plastry pomidorów, doprawić pieprzem, wylać na
to masę jajeczną z kozim serem.Posypać całość szczypiorem z dymki, smażyć pod przykryciem 15-20 minut. To wszystko polać dipem czosnkowym sobotnie śniadanie jak znalazł. Sprawdzony przepis polecam.
Marco P.
Wysłany: Wto 11:51, 02 Wrz 2014
Temat postu:
Teraz będę musiał spisać przepisy i dać współlokatorce, a nóż jej się zachce i upichci nam coś
Ciasta w moim wykonaniu niestety nie są zbyt smaczne.
turystka
Wysłany: Wto 9:51, 17 Cze 2014
Temat postu:
A ja mam sprawdzony i łatwy do zrobienia makowiec ( ciasto w piegi).
Produkty:
-1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka białek
- paczka margaryny
- śmietana
-proszek do pieczenia
- zapach
Przygotowanie:
Margarynę z cukrem ucieramy na masę (można mikserem-szybciej),dodajemy mąkę,mak,śmietanę,ubite na sztywno białka, proszek do pieczenia ,zapach - wszystko należy wymieszać bardzo dobrze na puch i to potem wlewamy do wysmarowanej i posypanej tartą bułką formy. Produkty można zwiększyć w zależności od wielkości blachy. Pieczemyw piekarniku około 45 minut w temp.200 stopni. Ciasto jest wyśmienite.
Tygrysica
Wysłany: Pią 13:53, 18 Kwi 2014
Temat postu:
Ja polecam sałatkę meksykańską. Sprawdza się nawet w podroży. Wystarczy kupić puszki: biała fasola, czerwona fasola, groszek, kukurydza, marchewka, przyprawa meksykańska, majonez. Wszystko wymieszać
MrHybryda
Wysłany: Sob 14:09, 28 Maj 2011
Temat postu:
No i narobiłeś mi chęci na kurczaka, co ja teraz zrobię?
Muszę zasuwać do sklepu...
karpiniuk
Wysłany: Nie 20:27, 13 Mar 2011
Temat postu: Przepis na kurczaka
Oto mój ulubiony
przepis na kurczaka
. To trochę niestadardowy pieczony kurczak bo zasypuje się go surowym ryżem i zalewa zalewą (a czymże by innym
).
Danie proste i gość szybkie, bo wszystko co potrzebne do obiadu piecze się w jednej brytfannie.
A oto jaki kurczaj wychodzi z tego
przepisu
:
Mela
Wysłany: Czw 16:08, 24 Lut 2011
Temat postu:
Sama nie robiłam, ale jadłam i bardzo mi smakowało
Kasia
Wysłany: Wto 15:24, 22 Lut 2011
Temat postu: Makaronowa sałatka z kurczakiem
Ostatnio wypróbowałam nowy przepis na makaronową sałatkę z kurczakiem. Jest pyszna. Spróbujcie.
Składniki:
200 g makaronu świderki
4 łodygi selera naciowego
500 g fileta z kurczaka
1-2 ząbki czosnku
1 jogurt naturalny
majonez Kielecki Omega-3
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować we wcześniej posolonej wodzie, przecedzić, przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał, a następnie pozostawić do ostudzenia. Filet z kurczaka pokroić na podłużne kawałki, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni na złoty kolor, ostudzić. Wcześniej przygotowany seler pokroić w plasterki. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowe! Smacznego!
MrHybryda
Wysłany: Pią 11:27, 11 Lut 2011
Temat postu:
Duch napisał:
Wtedy na tym Sylwestrze rak był podany jako przekąska przed daniem głównym.
Nie wystarczyłoby dla wszystkich raków a ja już bym nic innego nie wcisnęła
Duch
Wysłany: Sob 4:15, 27 Lis 2010
Temat postu:
Wtedy na tym Sylwestrze rak był podany jako przekąska przed daniem głównym.
MrHybryda
Wysłany: Pią 10:07, 26 Lis 2010
Temat postu:
A czy Raky zalicza się do dań głównych?
To jest mój specjał, tzn. przeze mnie używany
Duch
Wysłany: Śro 16:15, 10 Gru 2008
Temat postu:
Palce lizać!!!
Majka
Wysłany: Śro 15:27, 10 Gru 2008
Temat postu:
Napoleonka
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka gęstej śmietany
1 margaryna, najlepiej Palma
Wszystkie składniki posiekać, zlepić, schłodzić w lodówce.
Rozwałkować, wstawić do rozgrzanego piekarnika, upiec aż się lekko zarumienią. Z tej ilości ciasta wychodzi 4 placki wielkości prodiża lub 2 duże na blachę.
Masa:
3 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym
Utrzeć: 4 całe jajka, 1 szklanka cukru i na koniec 1 szklanka mąki.
Mleko połączyć z masą, gotować przez chwilę.
Wystudzoną masą przełożyć wcześniej upieczone placki
posypać cukrem pudrem
smacznego
Nuska
Wysłany: Pon 20:28, 26 Maj 2008
Temat postu:
Kate - oj miałam okazję próbować twojego ciasta i co tu dużo mówić pychotka było..... miam mniam mniam
Żmijka - no i mnie śmietankowo-budyniowo skusiłaś. Zaraz wymyślę jakąś dobrą okazję na wypróbowanie przepisu
kulejaca żmijka
Wysłany: Pon 11:03, 26 Maj 2008
Temat postu:
ja marchewkowe jadlam i przezylam
a na serio Kate upieklas wtedy pyszne ciasto... moje podniebienie poleca sie na przyszlosc
a teraz wklejam cos co ostatnio wyprobowalam
ŚMIETANKOWO-BUDYNIOWA POKUSA:
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
20 dag masła
cukier waniliowy
2 budynie karmelowe
Masa śmietankowa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
¾ litra śmietany 30%
ok. 6 łyżek cukru pudru
Do dekoracji:
5 dag gorzkiej czekolady
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym).
2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Ja dalam zamiast dwoch to trzy budynie i nie karmelowe a smietankowe 2 i 1 waniliowy bo karmelowych nie bylo w sklepie....a 3 bo wyczytalam w komentarzach ze masa budyniowa niektorym wyszla troszke lejaca sie.
Smacznego.
przepis jest z tej strony
www.smaczny.pl
... fajne sa tam przepisy no a ciasta wszystkie pychoty
Kate
Wysłany: Wto 14:01, 18 Mar 2008
Temat postu:
Tak sobie dzisiaj szaleję na Karawanie i podam Wam moje przepisy na dwa dobre ciasta. Jedno chyba Nuska miałas okazję próbować
(angielskie marchewkowe)
Ciasto Marchewkowe
CARROT CAKE
4 jajka
2 filiżanki cukru
1 i 1/4 filiżanki oleju
2 i 1/2 mąki
po 2 łyżeczki : proszku do pieczenia, sody do pieczenia, zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru waniliowego (ja dałam cały)
3 filiżanki utartej marchewki (na tych najmniejszych oczkach jak do placków ziemniaczanych)
1 filiżanka zgniecionych ananasów
1 filizanka kokosu
Zmieszac jajka z cukrem na puszystą masę. Dodac olej, mix. Dodać suche składniki (mąka, proszek, soda, cynamon, sól, vanilla). Następnie dodac marchewke, kokos i ananasy. Zamieszac drewnianą łyżka. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i piec w 180 C ok. 45-55 min.
POLEWA (FROSTING)
100 g masła lub margaryny
200 g serka (typu Delfina np.) to ma byc taki cream cheese bezsmakowy
500 g cukru pudru
Masło pomieszać z serkiem i dodać cukier. Dobrze ubic. Polac ciasto.
Ja tej bombowej polewy nie robiłam. Podobno wielu Angoli dałoby się za nią zabić. Jak dla mnie zbyt kaloryczna. TO ciasto które jadłam u koleżanki w Londynie tez było bez polewy i było równie dobre. Jak któraś z Was jednak spróbuje to pochwalcie się jak wyszło.
BABKA WŁOSKA
6 jabłek (np. Reneta) pokroić w kostkę i zasypać 1,5 szklanki cukru - odstawić na godzinę, półtora
4 żółtka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki mąki
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
10-12 łyżek oleju
ubita piana z 4 białek
Wszystkie składniki wymieszać i dodać pokrojone wcześniej jabłka.
Piec na złoty kolor ok. 45 min.
Obydwa te ciasta są do siebie podobne w smaku. Dzisiaj znalazłam równiez podobne ale w nazwie ma "meksykańskie" i zrobię na święta. Jak wyjdzie to wkleję przepis.
Smacznego!
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin