Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
karawana .
Dołączył: 05 Lut 2006 Posty: 30 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 9:36, 23 Lut 2006 Temat postu: Kącik kulinarny - Wyłącznie sprawdzone przepisy kulinarne! |
|
|
Czy masz ochotę zrobić wrażenie swoimi daniami na gościach i karawanie, wprawiając ich w zachwyt? Chcesz słuchać pochwał i szczerych słów uznania?
Podziel sie z nami swoimi przepisami |
|
Powrót do góry |
|
|
Roullette Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 1290 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: Czw 10:08, 23 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
No to sie zaczajam na tort chalwowy i juz przygotowuje lapki do oklaskow radochy ..... moze nawet zwolnienie sobie "zalatwie", zeby aplauz po dodaniu decybelkow mojego spontanicznie wyrazanego zachwytu byl dobitniejszy ! |
|
Powrót do góry |
|
|
bakalia Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 280 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Czw 10:35, 23 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
TORT CHAŁWOWY, LUB CZEKOLADOWY
Placek orzechowy
25 dkg mielonych orzechów
25 dkg cukru pudru
2 łyzki tartej bułki
8 jaj
Ubić pianę na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i wymieszać łyzka. Na koniec orzechy wymieszane z tartą bułką. mieszać ostrożnie. Piec w dużej tortownicy ( ok 30 - 40 min - 200 st)
Placek biszkoptowy
6 jaj
1 szklanka cukru
3/4szklanki mąki
1/4 szklanki kakao.
1 łyzeczka proszku do pieczenia.
Upiec jak zwykły biszkopt. Ja robię to w takiej kolejności: biję pianę, dodaję cukier, mieszam żółtka z proszkiem i odrobiną octu, dodaję do piany. potem mąkę przesianą z kakaem.
Masa
3 jajka na 3 kostki masła i cukier puder ponad szklankę. zależy od tego czy ma być słodki, czy mniej.
Jajka wyszorować w goracej wodzie z Ludwikiem. ubić pianę, dodać cukier, potem żółtka. Dodawać masę jajeczną ( po łyżce) do rozkręconego masła i ucierać dalej. Na koniec roztartą miałką chałwę i spirytus. Chałwy sporo ok pók kg.
Placki przeciąć na pół. Układać w kolejności:
1. pól placka orzechowego
2. masa
3. pół placka biszkoptowego mocno nasączonego
4. konfitura np morelowa, lub wiśniowa
5. pół placka biszkoptowego mocno nasączonego
6. masa
7. pół placka orzechowego
8. masa
9. dekoracja
Zamiast masy chałwowej może być czekoladowa.
Okropnie się rozpisałam, ale chyba o niczym nie zapomniałam.
Tort będzie w Kazimierzu. Zapraszam |
|
Powrót do góry |
|
|
Roullette Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 1290 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: Czw 11:04, 23 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Jejku ! Ty-je sie od samego czytania !!!
BRAWOOOOO !!! <oklaski> |
|
Powrót do góry |
|
|
sabah Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 520 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 11:48, 23 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Ale tort pychotkowy.
Rulett masz racje juz mam dwa kilo od samego czytania. |
|
Powrót do góry |
|
|
J@anna Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 1017 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 13:15, 23 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
O matko! a mnie w Kazimierzu nie będzie! buuuuuuuuuuuuu J@anna |
|
Powrót do góry |
|
|
Hińczyk Gość
|
Wysłany: Czw 14:47, 23 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Przepis na sznapsa:
Włożyć butelka z czysta wódka do zamrażalnika, jak ona osiągnąć temperatura minus 18 stopniów, nalewać do kieliszków z namaszczeniem i z takowym spożywać.
To być bardzo sprawdzony przepis i zawsze się udawać. |
|
Powrót do góry |
|
|
babcia Pasjonatka Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 1208 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 15:13, 23 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Babeczki pustynne "Tarty Baby"
Na 2 tarte baby wziąć 1 funt mąki, 6 łutów młodzi, 1/2 funta masła świeżego wymoczonego, 1/2 funta cukru, 8 jaj, trochę skórki cytrynowej. Młodzie rozbić w 1/4 litrze letniego mleka, dodać do nich 1/2 funta mąki i postawić na ciepłej wydmie saharyjskiej aby podrosły. Tymczasem trzeć 1/2 funta masła w donicy na śmietanę godzinę, dodając 1/2 funta cukru, skórkę cytrynową i po jednem żółtku. Jeżeli tak zwana podmłoda już podrosła, wtenczas włożyć ją lekko do tartej masy, dosypać 1/2 funta mąki, mięszać wszystko wolno, dodając po łyżce piany z ubitych białek. Na koniec wsypać bakalie. Następnie włożyć w formę wysmarowaną masłem, odstawić do podrośnięcia, a gdy się ciasto z wierzchu zaokrągli - nabłyszczyć strusim piórem umaczanym w białku rozbitem z odrobiną wody i piec w berberyjskim piecu.
Przepis sprawdzony, ale w piecyku elektrycznym.
Ostatnio zmieniony przez babcia dnia Czw 15:26, 23 Lut 2006, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Mela Karawanowy Aniołek :)
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 3576 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 15:26, 23 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
A Babcia to chce nam połowę Karawany upiec : bakalie, strusie pióra..... Co to się już wyrabia |
|
Powrót do góry |
|
|
Roullette Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 1290 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: Czw 16:29, 23 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
... i tak powstaja .... delicje ! |
|
Powrót do góry |
|
|
emu Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 495 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 0:04, 24 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Coś mnie tknęło, żeby tu zajrzeć... A tu zamach na pół karawany i mój biedny kuperek. Babciu, jak możesz! |
|
Powrót do góry |
|
|
Roullette Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 1290 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: Pią 7:36, 24 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Strusiolku ! Zamach to jest na wszystkie nasze kuperki, bo po degustacji takich smakolykow nawet strus pedziwiatr, obciazony ponadnormatywnym bagazem "oponek zimowych", zwolni nieco swoje pomykanki ... ! |
|
Powrót do góry |
|
|
babcia Pasjonatka Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 1208 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 16:16, 24 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
emu napisał: | Coś mnie tknęło, żeby tu zajrzeć... A tu zamach na pół karawany i mój biedny kuperek. Babciu, jak możesz! |
Emu, jakże by śmiała czynić zamach na Twój kuperek. Ja to piórko strusie znalazłam na pustyni. Zgubił je Twój brat podczas linienia.
A ciekawe... ile strusich jaj potrzeba na babkę pustynno-piaskową |
|
Powrót do góry |
|
|
emu Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 495 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 16:24, 24 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Babciu, to już kłamczucha jeste! Mój brat ma być niby wyliniały??? Publicznie takie rzeczy?? "To się prosi o kryminał". |
|
Powrót do góry |
|
|
babcia Pasjonatka Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 1208 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 16:27, 24 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
z takim humorem, o jaki mnie przyprawiłaś w tej chwili, mogę nawet w kryminale być |
|
Powrót do góry |
|
|
Atena Egipski Expert
Dołączył: 13 Lut 2006 Posty: 1521 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biegun Północnowschodni
|
Wysłany: Pią 20:53, 24 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
To ja podam przepis na tort czekoladowy,który u mnie zawsze robi furorę.
Ciasto:
9 jaj
szklanka cukru
póltorej szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
5 dużych łyżek kakao(najlepsze holenderskie.
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier,kakao ,żółtka na koniec mąkę z proszkiem.Wziąć papier do pieczenia i wyciąć kwadraty lub kola w zależności jaki chcemy kształt ciasta.Najczęściej odrysowuję ołówkiem kształt dużej tortownicy.Kłaść na papier po 4 łyżki ciasta wyrównac do kształtu i piec w temp.200 stopni ok 5 min,każdy placek osobno.Z tej porcji wychodzi ok 8,9 placków.
Masa:
6 jaj
4 kostki masła
2 szklanki cukru pudru
6 dużych łyżek kakao
Jajka porządnie umyć lub sparzyć wrzątkiem.
Miękkie masło utrzeć z żółtkami.Białka ubić na sztywno,dodać cukier i kakao.Do masła z żółtkami dodawać po łyżce białka z cukrem i kakao i ubijać aż wszystko się dobrze wymiesza.
Poncz:
półtorej szklanki przegotowanej zimnej wody
pół szklanki wódki albo rumu(z rumem lepsze!)
1 olejek rumowy
łyżka cukru,
wymieszać razem i nasączać placki przed przełożeniem masą.
Przełożyć placki masą(nie trzeba się przejmować,że któryś pęknie).
Wyrównać górę i w zależności
-jak to ma być ciasto to polewam górę polewą czekoladową i posypuję orzechami,
Jak robi za tort to dekoruję i tu wam zdradzę tajemnicę prawdziwymi różami.Kupuję rozwinięte róże(kolor wedle uznania),potrzebne są same kwiaty z kawałkiem łodygi.Przygotowuję dość porządny roztwór żelatyny w wodzie i zamaczam w nim kwiaty i na chwilę wkładam do lodówki by żelatyna zastygła.Robię to z kwiatkiem 2,3 razy aż będzie ładnie pokryty żelatyną.Tak samo konserwuję liście.Dekoruję tym tort,efekt murowany.niejedna osoba się nacięła i chciała jeść ozdoby myśląc że sztuczne. |
|
Powrót do góry |
|
|
Atena Egipski Expert
Dołączył: 13 Lut 2006 Posty: 1521 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biegun Północnowschodni
|
Wysłany: Pią 21:06, 24 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Zapomniałam dodać,że ciasto trzeba przygotować przynajmniej dzień wcześniej przed zjedzeniem a najlepsze jest po dwóch dniach.Trzymać w lodówce!
SMACZNEGO!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
malmasz Nowy na forum Karawany
Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 122 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 22:05, 24 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
to i ja dodam pzrepisik na mandarynkowe ciasto.
4 dorodne klementynki ugotowac w niewielkiej ilosci wody pozostawic do wystygniecia ( najlepiej na noc)
-nastepnie zmiksowac taki rozdrabniaczem jak dla niemowlat( razem z woda)
-dodac 5 jajek calych
-20 dkg zmielonych migdalow
-20dkg cukru
-2 łuzeczki proszku do pieczenia
-2 łyzki likieru pomaranczowego
wymieszac dokladnie (mozna mikserem zwykłym)
wlac do formy (srednia tortownica) piec ok 50-60 minut w 180stopniach.
najlepsze to ciacho po 2 dniach!!!
smacznego -sprawdzone!! |
|
Powrót do góry |
|
|
Hińczyk Gość
|
Wysłany: Pią 23:17, 24 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Atena, Ty mieć litość - u mnie po dwóch dniach to już żadne ciasto nie ostać się nawet w postaci najmniejszego okruszka ! |
|
Powrót do góry |
|
|
Roullette Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 1290 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: Pią 23:21, 24 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Boziu ... daj mi sile na przetrwanie najblizszych dziesieciu latek, zeby z radocha wejsc w swiat tajnikow kuchennej produkcji produktow wabiacych rodzinke wlasnego syna (ktora zapewne zalozy w swoim czasie ) ... bo na razie nie mam na to czasu .... !
Karawano TRWAJ !!!! ))) |
|
Powrót do góry |
|
|
|