Forum Forum Karawany Strona Główna Forum Karawany
Forum turystyczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kącik kulinarny - Wyłącznie sprawdzone przepisy kulinarne!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Karawany Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bakalia
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 12 Lut 2006
Posty: 280
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Sob 8:52, 25 Lut 2006    Temat postu:

Karawana trwa i Karawanie przybywa ....na wadze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakalia
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 12 Lut 2006
Posty: 280
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Sob 8:54, 25 Lut 2006    Temat postu:

Elek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Wklejaj swoje przepisy. Mam juz dwa Twoje, podziel się proszę z resztą Wędrowców wiedzą kulinarną.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hińczyk
Gość






PostWysłany: Sob 9:49, 25 Lut 2006    Temat postu:

Czy Wy wiedzieć, ze cukier waniliowy to być trucizna na mszyce ?
Powrót do góry
Pablo
Nowy na forum Karawany
Nowy na forum Karawany



Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 11:05, 25 Lut 2006    Temat postu:

To może ja też coś wrzucę. Taki szybki przepisik, który nigdy mnie nie zawiódł.

Torcik bezowy

- 0,5 kg bez (najlepiej takie małe, zgrabne i powabne) hehehe
- 0,5 -0,75 litra śmietany kremówki 30%
- owoce: ananasy, brzoskwinie, truskawki, banany, winogrono, mandarynki itp(kwestia gustu, dobieramy to co lubimy)
- 0,5 kg malin (mogą być mrożone)
żeby wszystko miało smaczek musi być koniaczek

maliny miksujemy i dodajemy koniaczek- wychodzi nam sosik malinowy
śmietanę ubijamy z małą ilością cukru (bezy są słodkie) i śmietanfix lub żelatyna co by nie klapło, musi stać na sztywno bo jak opadnie to brak doznań, kulinarnych i wizualnych oczywiście

układamy bezy na czymś płaskim (ja mam paterę kwadratową) smarujemy śmietaną na to pokrojone owoce w większe kawałki (truskawki świeże, winogrono kroję na połówki, banany w grubsze pół księżyce itp) delikatnie śmietaną,bezy,owoce. Taki przekładaniec.
Jak nam już urośnie do rozmiarów jakie sobie życzymy to smarujemy całość śmietaną i dekorujemy owocami.

Całość polewamy sosem malinowym z koniaczkiem i na ok. 10-15 min. do zamrażalnika.

No i jemy

smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nuska
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3572
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 12:45, 25 Lut 2006    Temat postu:

Wszytko co powyżej brzmi pysznie, ale Pablo samym wspomnieniem o truskawkach narobił mi takiego smaku że ho ho ho...
Ja chcę żeby juz był czerweic i truskawki......!!!!!!!!Smile)))
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czerwiec
Gość






PostWysłany: Sob 12:59, 25 Lut 2006    Temat postu:

Dla Ciebie wszystko, co tylko zapragniesz
Powrót do góry
Nuska
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3572
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 13:07, 25 Lut 2006    Temat postu:

Ale pyszności !!!!!! Wink))))))
rzucam się łakomie dopóki nikt nie widzi Smile))
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nuska
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3572
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 13:08, 25 Lut 2006    Temat postu:

z tego łakomstwa zapomniała dodać
DZIĘKUJĘ !!!!! Smile)))))
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mela
Karawanowy Aniołek :)
Karawanowy Aniołek :)



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3576
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 13:14, 25 Lut 2006    Temat postu:

Pablo, a ile tego koniaczku ma być i czy musi być Question Czym można go zastąpić Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pablo
Nowy na forum Karawany
Nowy na forum Karawany



Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 13:23, 25 Lut 2006    Temat postu:

Koniaczku to tak dla smaczku. Jak zmiksujesz maliny, to po troszku dolewaj na wyczucie, każdy ma inny smak. Można dodać zamiast koniaczku spirytusik, też dobre. Ten sos malinowy z alkoholem i owoce łamią słodycz bez, więc torcik jest orzeźwiający, a nie mdły.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mela
Karawanowy Aniołek :)
Karawanowy Aniołek :)



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3576
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 15:57, 25 Lut 2006    Temat postu:

Tort z serków homogenizowanych

3 zwykłe waniliowe serki homogenizowane
4 galaretki o różnych smakach
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Po ostygnięciu wymieszać z serkiem homogenizowanym. Wylać do tortownicy i wstawić do lodówki.
Rozrobić drugą galaretkę z drugim serkiem i wylać na stężoną pierwszą masę. Wstawić do lodówki. Tak samo postąpić z trzecią galaretką i serkiem. Kiedy stężeje na wierzch można poukładać dowolne owoce i zalać czwartą galaretką rozpuszczoną już w 2 szklankach wody.

Galaretki najlepiej kupić każda innego koloru, wygląda tak fajnie kolorowo..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakalia
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 12 Lut 2006
Posty: 280
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Sob 17:31, 25 Lut 2006    Temat postu:

I bądź tu człowieku mądry i wybierz przepis na ostatki........... Szkoda, że nie mozna zjeść wszystkich ciast jednocześnie. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elek
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 464
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob 18:38, 25 Lut 2006    Temat postu:

nie wyłamię się i też przepis na coś słodkiego.

CIASTO CZEKOLADOWE

2 tabliczki gorzkiej czekolady (dobra jest Wedla, im więcej % kakao, tym
lepsza)
1 kostka masła
100 g mąki
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów (czasami daję płatki migdałowe a jak nie
mam, to i pestki słonecznikowe lub dyniowe albo nic)

* Nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić w misce masło z pokruszona
czekoladą, dokładnie rozmieszać
* Jaja ubić mikserem, stopniowo dodać cukier i mąkę
* Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z
pokruszonymi orzechami
* Spód blachy (albo tortownicy dość dużej, blacha 60x35, chodzi o to, żeby
ciasto było dość płaskie) wyłozyc pergaminem (lepszy niż folia
zdecydowanie), wlać ciasto na blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do
200 stopni, piec 18-20 minut, wtedy ciasto powinno być w środku jeszcze
trochę płynne, można piec i 30 minut, wtedy jest jednolite, tak czy siak, w
każdym przypadku pyszne.
* wyjąć, ostudzić, okroic dookoła i wyrzucic do góry dnem na deskę

I teraz można:
1. oprószyc cukrem pudrem, pokroić w kwadraty, podobno świetne z mlekiem,
albo:
2. Polać polewą (ganache)
POLEWA
drobniutko posiekaną gorzką czekoladę zalać gorącą kremówka i po
nasiąknieciu dokładnie wymieszać do pełnego połączenia a potem ubijać
trzepaczką, podobno w ten sposób wprowadza się powietrze i polewa jest
taka.... lżejsza. Do śmietanki można dodać gałązkę rozmarynu, gałke
muszkatołową, kardamon, wanilie albo miętę, po podgrzaniu, kiedy śmietanka
jest nabuzowana aromatem, usunąć z niej dodatek i połączyć z czekoladą. Ja
chyba najbardziej lubię kardamon i wanilię.

Ganache nadaje sie też świetnie do maczania w niej owoców np. suszonych
moreli, bananów, truskawek, można polewać nią lody albo użyć jako
nadzienia do tarty.

A można jeszcze zamist dodatków (kardamon, mięta itp) dolać odrobinę
brandy lub likieru, wtedy polewa jest troche mniej błyszcząca.

ciasto równie dobrze mozna zrobić w formie babeczek, tez są pyszne! Zwłacza
z dużą ilością polewy:)

Smacznego!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
elek
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 464
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob 18:42, 25 Lut 2006    Temat postu:

I drugie ciasto, wcale nie słodkie, ale pyszne:

CIASTO CYTRYNOWE

36 biszkoptów podłużnych
70 gr miękkiego masła
galaretka cytrynowa
serek homo - naturalny albo waniliowy
maly jogurt naturalny
3 łyzki cukru
2 cukry waniliowe
sok z 2 cytryn (jak ktos woli mniej kwaskowate ciasto, to z półtorej)
1/2 litra śmietany kremówki

25-26 biszkoptów skruszyć drobniutko, dodać masło, rozdziabać to wszystko widelcem, żeby się połączyło i wyłożyć równo na tortownicę,
Galaretkę rozpuścić w 1 filizance wody, podgrzać, nie gotować
Ubić bitą śmietanę
Serek homo, jogurt, cukier zwykły i cukier waniliowy zmiksować
Dodać galaretkę (w stanie płynnym) do bitej smietany, zmiksować
Dodać serek homo z pozostałymi składnikami do ubitej śmietany, zmiksować
Posypać pokruszoną resztą biszkoptów i na 2 godziny do lodówki

Ciasto jest leciutkie i nie zapycha, do kawy jem 1/8 i mogłabym jeszcze...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sabah
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 520
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 19:27, 25 Lut 2006    Temat postu:

To jat tez nie bede gorsza i mam przepis taki łatwy .
Ja ide po njamniejszej lini pracy w pieczeni,a to tylko dlatego ze piekarnik jest do ...niczego.
otoz i przepis na tort makowo--serowy

spody biszkoptowe,
ser kupuje trzy razy mielony 50-60 dkg.
mak juz gotowy /w puszce/
1/2 kostki masła
czekoladowe ozdoby np.listki

Spod pierwszy układam na desce nie nasaczam bo masa juz nasaczy .
maslo dobrze ucieram na jednolita mase nastepnie dodaje ser nazmiane z makiem
Cukru nie daje bo mak slodki !!!!!
Do masy dodaje najlepiej spirytusik powoli,mieszam delikatnie i ta masa smaruje spody biszkoptowe. Pozostala masa smaruje brzegi i wierzch tortu.
a dekoracja z listkow czekoladowych.
Tort wstawiam po godzinie do lodowki.
Smacznego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Atena
Egipski Expert
Egipski Expert



Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 1521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biegun Północnowschodni

PostWysłany: Nie 18:35, 26 Lut 2006    Temat postu:

ISAURA
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki cukru
Wrzucamy to wszystko do garnka i gotujemy na małym ogniu aż sie wszystkie składniki połączą.Do przestudzonej masy dodajemy 4 żółtka,potem 1,5 szklanki mąki,3 łyżeczki proszku do pieczenia.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta,delikatnie wymieszać.
70 dkg twarogu(sernikowego)miksujemy z 4 jajkami,1 szklanką cukru i 0,5 kostki masła.
Wysmarowac dużą błachę i wysypać tartą bułką.
I teraz kładziemy na blachę łyżke ciasta ciemnegi ,obok łyżkę ciasta serowego.I tak aż wszystko będzie w blaszce.
Piec w temp 180 stopni ok.1 godziny.
Wystudzone ciasto polać polewa czekoladową.
Robi sie to ciasto szybko i mozna wykarmić dużo osób Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mela
Karawanowy Aniołek :)
Karawanowy Aniołek :)



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3576
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 18:44, 26 Lut 2006    Temat postu:

To będziemy wypróbowywać Laughing Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Atena
Egipski Expert
Egipski Expert



Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 1521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biegun Północnowschodni

PostWysłany: Nie 19:00, 26 Lut 2006    Temat postu:

MARCINEK
jest to ciasto spotykane w rejonach Białegostoku i Hajnówki,pół roku polowałam na przepis,ale się udało Very Happy
Ciasto:
kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 żółtka,2 całe jaja
utrzeć to wszystko mikserem i do tej masy dodać:
szklankę śmietany
płaską lyżeczkę sody
ok 1 kg mąki
i zagnieść ciasto.ma mieć konsystencję jak na pierogi.
Rozwałkować na ok.0,5 cm i wykrawać dużą tortownicą koła,tyle ile wyjdzie,lub inny kształt wg inwencji,tak,by miały mniej więcej jednakowy kształt.Układać partiami na blasze i piec w 200 stopni ok10 ,15 minut(ma się lekko zezłocic na wieszchu.
Ubić 0,5 litra śmietany z 3 łyżkami cukru.
Każdy placek po wyjęciu posmarowac bitą śmietaną cienką warstwą i poczekać do wystudzenia wszystkich placków(śmietana wsiąknie).
Krem:
1 litr śmietany 30 albo 36
0,5 litra śmietany 18
ok 0,5 kg cukru(Ja dodaję stopniowo i próbuję na słodkość)
1 aromat migdałowy
sok z połówki cytryny.
Ubić śmietanę z cukrem i olejkiem,na koniec dodać sok z cytryny.
Wszystkie placki przełożyć bitą śmietaną ,wyrównać boki i górę.Udekorować wg uznania.
Wstawić na noc do lodówki by wszystko ładnie przeszło.
W ciekawszej wersji dodaję do bitej śmietany czarne jagody.
Niebo w gębie Very Happy
Smacznego Very Happy Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Atena
Egipski Expert
Egipski Expert



Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 1521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biegun Północnowschodni

PostWysłany: Wto 19:47, 07 Mar 2006    Temat postu:

Obiecałam Ruletce przepis na śledziki.I tym wpisem wyłamię się z wątku ciastowego Very Happy
0,5 kg płatów śledziowych solonych,
1 guża cebula
garść rodzynek
garść orzechów włoskich łuskanych
1 łyżka koncentratu pomidorowego.
Śledziki moczymy na godzinę w zimnej wodzie(jeżeli ktoś lubi słono to nie moczyć).Obieramy ze skóry i kroimy w kawałki dowolnej wielkości.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki i wrzucamy na patelnię polaną oliwką.Cebulkę wystarczy zeszklić.Potem wrzucamy na patelnię rodzynki i pokruszone orzechy i chwilę razem dusimy.Dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy trochę wody,tyle by powstał sosik.doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem.Jak ostygnie wrzucamy śledziki i mieszamy.Wykładamy do salaterki lub słoika.Przynajmniej muszą postać przez noc przed zjedzeniem.
Smacznego Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gosieq
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 2370
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: CK

PostWysłany: Sob 17:46, 11 Mar 2006    Temat postu:

Roullette napisał:
Strusiolku ! Zamach to jest na wszystkie nasze kuperki, bo po degustacji takich smakolykow nawet strus pedziwiatr, obciazony ponadnormatywnym bagazem "oponek zimowych", zwolni nieco swoje pomykanki ... ! Wink


Struś z chandikapem, hihihihihi Exclamation Very Happy Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Karawany Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Następny
Strona 2 z 11

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin