|
Forum Karawany Forum turystyczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bakalia Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 280 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Sob 8:52, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Karawana trwa i Karawanie przybywa ....na wadze. |
|
Powrót do góry |
|
|
bakalia Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 280 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Sob 8:54, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Elek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Wklejaj swoje przepisy. Mam juz dwa Twoje, podziel się proszę z resztą Wędrowców wiedzą kulinarną. |
|
Powrót do góry |
|
|
Hińczyk Gość
|
Wysłany: Sob 9:49, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Czy Wy wiedzieć, ze cukier waniliowy to być trucizna na mszyce ? |
|
Powrót do góry |
|
|
Pablo Nowy na forum Karawany
Dołączył: 25 Lut 2006 Posty: 62 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Sob 11:05, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
To może ja też coś wrzucę. Taki szybki przepisik, który nigdy mnie nie zawiódł.
Torcik bezowy
- 0,5 kg bez (najlepiej takie małe, zgrabne i powabne) hehehe
- 0,5 -0,75 litra śmietany kremówki 30%
- owoce: ananasy, brzoskwinie, truskawki, banany, winogrono, mandarynki itp(kwestia gustu, dobieramy to co lubimy)
- 0,5 kg malin (mogą być mrożone)
żeby wszystko miało smaczek musi być koniaczek
maliny miksujemy i dodajemy koniaczek- wychodzi nam sosik malinowy
śmietanę ubijamy z małą ilością cukru (bezy są słodkie) i śmietanfix lub żelatyna co by nie klapło, musi stać na sztywno bo jak opadnie to brak doznań, kulinarnych i wizualnych oczywiście
układamy bezy na czymś płaskim (ja mam paterę kwadratową) smarujemy śmietaną na to pokrojone owoce w większe kawałki (truskawki świeże, winogrono kroję na połówki, banany w grubsze pół księżyce itp) delikatnie śmietaną,bezy,owoce. Taki przekładaniec.
Jak nam już urośnie do rozmiarów jakie sobie życzymy to smarujemy całość śmietaną i dekorujemy owocami.
Całość polewamy sosem malinowym z koniaczkiem i na ok. 10-15 min. do zamrażalnika.
No i jemy
smacznego |
|
Powrót do góry |
|
|
Nuska Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 3572 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 12:45, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Wszytko co powyżej brzmi pysznie, ale Pablo samym wspomnieniem o truskawkach narobił mi takiego smaku że ho ho ho...
Ja chcę żeby juz był czerweic i truskawki......!!!!!!!!))) |
|
Powrót do góry |
|
|
Czerwiec Gość
|
Wysłany: Sob 12:59, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Dla Ciebie wszystko, co tylko zapragniesz |
|
Powrót do góry |
|
|
Nuska Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 3572 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 13:07, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Ale pyszności !!!!!! ))))))
rzucam się łakomie dopóki nikt nie widzi )) |
|
Powrót do góry |
|
|
Nuska Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 3572 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 13:08, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
z tego łakomstwa zapomniała dodać
DZIĘKUJĘ !!!!! ))))) |
|
Powrót do góry |
|
|
Mela Karawanowy Aniołek :)
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 3576 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 13:14, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Pablo, a ile tego koniaczku ma być i czy musi być Czym można go zastąpić |
|
Powrót do góry |
|
|
Pablo Nowy na forum Karawany
Dołączył: 25 Lut 2006 Posty: 62 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Sob 13:23, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Koniaczku to tak dla smaczku. Jak zmiksujesz maliny, to po troszku dolewaj na wyczucie, każdy ma inny smak. Można dodać zamiast koniaczku spirytusik, też dobre. Ten sos malinowy z alkoholem i owoce łamią słodycz bez, więc torcik jest orzeźwiający, a nie mdły. |
|
Powrót do góry |
|
|
Mela Karawanowy Aniołek :)
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 3576 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 15:57, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Tort z serków homogenizowanych
3 zwykłe waniliowe serki homogenizowane
4 galaretki o różnych smakach
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Po ostygnięciu wymieszać z serkiem homogenizowanym. Wylać do tortownicy i wstawić do lodówki.
Rozrobić drugą galaretkę z drugim serkiem i wylać na stężoną pierwszą masę. Wstawić do lodówki. Tak samo postąpić z trzecią galaretką i serkiem. Kiedy stężeje na wierzch można poukładać dowolne owoce i zalać czwartą galaretką rozpuszczoną już w 2 szklankach wody.
Galaretki najlepiej kupić każda innego koloru, wygląda tak fajnie kolorowo.. |
|
Powrót do góry |
|
|
bakalia Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 280 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Sob 17:31, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
I bądź tu człowieku mądry i wybierz przepis na ostatki........... Szkoda, że nie mozna zjeść wszystkich ciast jednocześnie. |
|
Powrót do góry |
|
|
elek Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 11 Lut 2006 Posty: 464 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sob 18:38, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
nie wyłamię się i też przepis na coś słodkiego.
CIASTO CZEKOLADOWE
2 tabliczki gorzkiej czekolady (dobra jest Wedla, im więcej % kakao, tym
lepsza)
1 kostka masła
100 g mąki
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów (czasami daję płatki migdałowe a jak nie
mam, to i pestki słonecznikowe lub dyniowe albo nic)
* Nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić w misce masło z pokruszona
czekoladą, dokładnie rozmieszać
* Jaja ubić mikserem, stopniowo dodać cukier i mąkę
* Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z
pokruszonymi orzechami
* Spód blachy (albo tortownicy dość dużej, blacha 60x35, chodzi o to, żeby
ciasto było dość płaskie) wyłozyc pergaminem (lepszy niż folia
zdecydowanie), wlać ciasto na blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do
200 stopni, piec 18-20 minut, wtedy ciasto powinno być w środku jeszcze
trochę płynne, można piec i 30 minut, wtedy jest jednolite, tak czy siak, w
każdym przypadku pyszne.
* wyjąć, ostudzić, okroic dookoła i wyrzucic do góry dnem na deskę
I teraz można:
1. oprószyc cukrem pudrem, pokroić w kwadraty, podobno świetne z mlekiem,
albo:
2. Polać polewą (ganache)
POLEWA
drobniutko posiekaną gorzką czekoladę zalać gorącą kremówka i po
nasiąknieciu dokładnie wymieszać do pełnego połączenia a potem ubijać
trzepaczką, podobno w ten sposób wprowadza się powietrze i polewa jest
taka.... lżejsza. Do śmietanki można dodać gałązkę rozmarynu, gałke
muszkatołową, kardamon, wanilie albo miętę, po podgrzaniu, kiedy śmietanka
jest nabuzowana aromatem, usunąć z niej dodatek i połączyć z czekoladą. Ja
chyba najbardziej lubię kardamon i wanilię.
Ganache nadaje sie też świetnie do maczania w niej owoców np. suszonych
moreli, bananów, truskawek, można polewać nią lody albo użyć jako
nadzienia do tarty.
A można jeszcze zamist dodatków (kardamon, mięta itp) dolać odrobinę
brandy lub likieru, wtedy polewa jest troche mniej błyszcząca.
ciasto równie dobrze mozna zrobić w formie babeczek, tez są pyszne! Zwłacza
z dużą ilością polewy:)
Smacznego! |
|
Powrót do góry |
|
|
elek Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 11 Lut 2006 Posty: 464 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sob 18:42, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
I drugie ciasto, wcale nie słodkie, ale pyszne:
CIASTO CYTRYNOWE
36 biszkoptów podłużnych
70 gr miękkiego masła
galaretka cytrynowa
serek homo - naturalny albo waniliowy
maly jogurt naturalny
3 łyzki cukru
2 cukry waniliowe
sok z 2 cytryn (jak ktos woli mniej kwaskowate ciasto, to z półtorej)
1/2 litra śmietany kremówki
25-26 biszkoptów skruszyć drobniutko, dodać masło, rozdziabać to wszystko widelcem, żeby się połączyło i wyłożyć równo na tortownicę,
Galaretkę rozpuścić w 1 filizance wody, podgrzać, nie gotować
Ubić bitą śmietanę
Serek homo, jogurt, cukier zwykły i cukier waniliowy zmiksować
Dodać galaretkę (w stanie płynnym) do bitej smietany, zmiksować
Dodać serek homo z pozostałymi składnikami do ubitej śmietany, zmiksować
Posypać pokruszoną resztą biszkoptów i na 2 godziny do lodówki
Ciasto jest leciutkie i nie zapycha, do kawy jem 1/8 i mogłabym jeszcze... |
|
Powrót do góry |
|
|
sabah Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 520 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 19:27, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
To jat tez nie bede gorsza i mam przepis taki łatwy .
Ja ide po njamniejszej lini pracy w pieczeni,a to tylko dlatego ze piekarnik jest do ...niczego.
otoz i przepis na tort makowo--serowy
spody biszkoptowe,
ser kupuje trzy razy mielony 50-60 dkg.
mak juz gotowy /w puszce/
1/2 kostki masła
czekoladowe ozdoby np.listki
Spod pierwszy układam na desce nie nasaczam bo masa juz nasaczy .
maslo dobrze ucieram na jednolita mase nastepnie dodaje ser nazmiane z makiem
Cukru nie daje bo mak slodki !!!!!
Do masy dodaje najlepiej spirytusik powoli,mieszam delikatnie i ta masa smaruje spody biszkoptowe. Pozostala masa smaruje brzegi i wierzch tortu.
a dekoracja z listkow czekoladowych.
Tort wstawiam po godzinie do lodowki.
Smacznego. |
|
Powrót do góry |
|
|
Atena Egipski Expert
Dołączył: 13 Lut 2006 Posty: 1521 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biegun Północnowschodni
|
Wysłany: Nie 18:35, 26 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
ISAURA
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki cukru
Wrzucamy to wszystko do garnka i gotujemy na małym ogniu aż sie wszystkie składniki połączą.Do przestudzonej masy dodajemy 4 żółtka,potem 1,5 szklanki mąki,3 łyżeczki proszku do pieczenia.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta,delikatnie wymieszać.
70 dkg twarogu(sernikowego)miksujemy z 4 jajkami,1 szklanką cukru i 0,5 kostki masła.
Wysmarowac dużą błachę i wysypać tartą bułką.
I teraz kładziemy na blachę łyżke ciasta ciemnegi ,obok łyżkę ciasta serowego.I tak aż wszystko będzie w blaszce.
Piec w temp 180 stopni ok.1 godziny.
Wystudzone ciasto polać polewa czekoladową.
Robi sie to ciasto szybko i mozna wykarmić dużo osób |
|
Powrót do góry |
|
|
Mela Karawanowy Aniołek :)
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 3576 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 18:44, 26 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
To będziemy wypróbowywać |
|
Powrót do góry |
|
|
Atena Egipski Expert
Dołączył: 13 Lut 2006 Posty: 1521 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biegun Północnowschodni
|
Wysłany: Nie 19:00, 26 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
MARCINEK
jest to ciasto spotykane w rejonach Białegostoku i Hajnówki,pół roku polowałam na przepis,ale się udało
Ciasto:
kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 żółtka,2 całe jaja
utrzeć to wszystko mikserem i do tej masy dodać:
szklankę śmietany
płaską lyżeczkę sody
ok 1 kg mąki
i zagnieść ciasto.ma mieć konsystencję jak na pierogi.
Rozwałkować na ok.0,5 cm i wykrawać dużą tortownicą koła,tyle ile wyjdzie,lub inny kształt wg inwencji,tak,by miały mniej więcej jednakowy kształt.Układać partiami na blasze i piec w 200 stopni ok10 ,15 minut(ma się lekko zezłocic na wieszchu.
Ubić 0,5 litra śmietany z 3 łyżkami cukru.
Każdy placek po wyjęciu posmarowac bitą śmietaną cienką warstwą i poczekać do wystudzenia wszystkich placków(śmietana wsiąknie).
Krem:
1 litr śmietany 30 albo 36
0,5 litra śmietany 18
ok 0,5 kg cukru(Ja dodaję stopniowo i próbuję na słodkość)
1 aromat migdałowy
sok z połówki cytryny.
Ubić śmietanę z cukrem i olejkiem,na koniec dodać sok z cytryny.
Wszystkie placki przełożyć bitą śmietaną ,wyrównać boki i górę.Udekorować wg uznania.
Wstawić na noc do lodówki by wszystko ładnie przeszło.
W ciekawszej wersji dodaję do bitej śmietany czarne jagody.
Niebo w gębie
Smacznego |
|
Powrót do góry |
|
|
Atena Egipski Expert
Dołączył: 13 Lut 2006 Posty: 1521 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Biegun Północnowschodni
|
Wysłany: Wto 19:47, 07 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Obiecałam Ruletce przepis na śledziki.I tym wpisem wyłamię się z wątku ciastowego
0,5 kg płatów śledziowych solonych,
1 guża cebula
garść rodzynek
garść orzechów włoskich łuskanych
1 łyżka koncentratu pomidorowego.
Śledziki moczymy na godzinę w zimnej wodzie(jeżeli ktoś lubi słono to nie moczyć).Obieramy ze skóry i kroimy w kawałki dowolnej wielkości.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki i wrzucamy na patelnię polaną oliwką.Cebulkę wystarczy zeszklić.Potem wrzucamy na patelnię rodzynki i pokruszone orzechy i chwilę razem dusimy.Dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy trochę wody,tyle by powstał sosik.doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem.Jak ostygnie wrzucamy śledziki i mieszamy.Wykładamy do salaterki lub słoika.Przynajmniej muszą postać przez noc przed zjedzeniem.
Smacznego |
|
Powrót do góry |
|
|
Gosieq Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 13 Lut 2006 Posty: 2370 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: CK
|
Wysłany: Sob 17:46, 11 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Roullette napisał: | Strusiolku ! Zamach to jest na wszystkie nasze kuperki, bo po degustacji takich smakolykow nawet strus pedziwiatr, obciazony ponadnormatywnym bagazem "oponek zimowych", zwolni nieco swoje pomykanki ... ! |
Struś z chandikapem, hihihihihi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|