Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Karolina 1 Gość
|
Wysłany: Pią 18:19, 22 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
A ja właśnie zrobiłam tort z serków homogenizowanych / przepis sprzed 2 lat / - pyychotka ))))) |
|
Powrót do góry |
|
|
Majka Fotograf Karawany :)
Dołączył: 03 Lut 2008 Posty: 1073 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 18:38, 22 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Karolina, to podaj ten przepis i jakie serki, bo ogromny wybór różniastych:-)
chyba moje dzieci to lubią hihihi |
|
Powrót do góry |
|
|
Karolina 1 Gość
|
Wysłany: Czw 20:00, 28 Lut 2008 Temat postu: Tort z serków homogenizowanych. |
|
|
Majeczko, ja ten przepis znalazłam tu, na forum karawany. Kliknij na przepisy.
Odszukam, kto był autorem.[/list] |
|
Powrót do góry |
|
|
Majka Fotograf Karawany :)
Dołączył: 03 Lut 2008 Posty: 1073 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 20:12, 28 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
mam! znalazłam, dzięki
biorę...
pychota... |
|
Powrót do góry |
|
|
Kate Specjalistka od kuchni tureckiej
Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 281 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 14:01, 18 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Tak sobie dzisiaj szaleję na Karawanie i podam Wam moje przepisy na dwa dobre ciasta. Jedno chyba Nuska miałas okazję próbować (angielskie marchewkowe)
Ciasto Marchewkowe
CARROT CAKE
4 jajka
2 filiżanki cukru
1 i 1/4 filiżanki oleju
2 i 1/2 mąki
po 2 łyżeczki : proszku do pieczenia, sody do pieczenia, zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru waniliowego (ja dałam cały)
3 filiżanki utartej marchewki (na tych najmniejszych oczkach jak do placków ziemniaczanych)
1 filiżanka zgniecionych ananasów
1 filizanka kokosu
Zmieszac jajka z cukrem na puszystą masę. Dodac olej, mix. Dodać suche składniki (mąka, proszek, soda, cynamon, sól, vanilla). Następnie dodac marchewke, kokos i ananasy. Zamieszac drewnianą łyżka. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i piec w 180 C ok. 45-55 min.
POLEWA (FROSTING)
100 g masła lub margaryny
200 g serka (typu Delfina np.) to ma byc taki cream cheese bezsmakowy
500 g cukru pudru
Masło pomieszać z serkiem i dodać cukier. Dobrze ubic. Polac ciasto.
Ja tej bombowej polewy nie robiłam. Podobno wielu Angoli dałoby się za nią zabić. Jak dla mnie zbyt kaloryczna. TO ciasto które jadłam u koleżanki w Londynie tez było bez polewy i było równie dobre. Jak któraś z Was jednak spróbuje to pochwalcie się jak wyszło.
BABKA WŁOSKA
6 jabłek (np. Reneta) pokroić w kostkę i zasypać 1,5 szklanki cukru - odstawić na godzinę, półtora
4 żółtka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki mąki
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
10-12 łyżek oleju
ubita piana z 4 białek
Wszystkie składniki wymieszać i dodać pokrojone wcześniej jabłka.
Piec na złoty kolor ok. 45 min.
Obydwa te ciasta są do siebie podobne w smaku. Dzisiaj znalazłam równiez podobne ale w nazwie ma "meksykańskie" i zrobię na święta. Jak wyjdzie to wkleję przepis.
Smacznego! |
|
Powrót do góry |
|
|
kulejaca żmijka Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 773 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 11:03, 26 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
ja marchewkowe jadlam i przezylam
a na serio Kate upieklas wtedy pyszne ciasto... moje podniebienie poleca sie na przyszlosc
a teraz wklejam cos co ostatnio wyprobowalam
ŚMIETANKOWO-BUDYNIOWA POKUSA:
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
20 dag masła
cukier waniliowy
2 budynie karmelowe
Masa śmietankowa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
¾ litra śmietany 30%
ok. 6 łyżek cukru pudru
Do dekoracji:
5 dag gorzkiej czekolady
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym).
2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Ja dalam zamiast dwoch to trzy budynie i nie karmelowe a smietankowe 2 i 1 waniliowy bo karmelowych nie bylo w sklepie....a 3 bo wyczytalam w komentarzach ze masa budyniowa niektorym wyszla troszke lejaca sie.
Smacznego.
przepis jest z tej strony [link widoczny dla zalogowanych] ... fajne sa tam przepisy no a ciasta wszystkie pychoty |
|
Powrót do góry |
|
|
Nuska Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 3572 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 20:28, 26 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Kate - oj miałam okazję próbować twojego ciasta i co tu dużo mówić pychotka było..... miam mniam mniam
Żmijka - no i mnie śmietankowo-budyniowo skusiłaś. Zaraz wymyślę jakąś dobrą okazję na wypróbowanie przepisu |
|
Powrót do góry |
|
|
Majka Fotograf Karawany :)
Dołączył: 03 Lut 2008 Posty: 1073 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 15:27, 10 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Napoleonka
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka gęstej śmietany
1 margaryna, najlepiej Palma
Wszystkie składniki posiekać, zlepić, schłodzić w lodówce.
Rozwałkować, wstawić do rozgrzanego piekarnika, upiec aż się lekko zarumienią. Z tej ilości ciasta wychodzi 4 placki wielkości prodiża lub 2 duże na blachę.
Masa:
3 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym
Utrzeć: 4 całe jajka, 1 szklanka cukru i na koniec 1 szklanka mąki.
Mleko połączyć z masą, gotować przez chwilę.
Wystudzoną masą przełożyć wcześniej upieczone placki
posypać cukrem pudrem
smacznego |
|
Powrót do góry |
|
|
Duch .
Dołączył: 28 Gru 2006 Posty: 1660 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 16:15, 10 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Palce lizać!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
MrHybryda Swój na Forum
Dołączył: 25 Lis 2010 Posty: 208 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Pią 10:07, 26 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
A czy Raky zalicza się do dań głównych?
To jest mój specjał, tzn. przeze mnie używany |
|
Powrót do góry |
|
|
Duch .
Dołączył: 28 Gru 2006 Posty: 1660 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 4:15, 27 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Wtedy na tym Sylwestrze rak był podany jako przekąska przed daniem głównym. |
|
Powrót do góry |
|
|
MrHybryda Swój na Forum
Dołączył: 25 Lis 2010 Posty: 208 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Pią 11:27, 11 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Duch napisał: | Wtedy na tym Sylwestrze rak był podany jako przekąska przed daniem głównym. |
Nie wystarczyłoby dla wszystkich raków a ja już bym nic innego nie wcisnęła |
|
Powrót do góry |
|
|
Kasia
Dołączył: 22 Lut 2011 Posty: 1 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 15:24, 22 Lut 2011 Temat postu: Makaronowa sałatka z kurczakiem |
|
|
Ostatnio wypróbowałam nowy przepis na makaronową sałatkę z kurczakiem. Jest pyszna. Spróbujcie.
Składniki:
200 g makaronu świderki
4 łodygi selera naciowego
500 g fileta z kurczaka
1-2 ząbki czosnku
1 jogurt naturalny
majonez Kielecki Omega-3
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować we wcześniej posolonej wodzie, przecedzić, przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał, a następnie pozostawić do ostudzenia. Filet z kurczaka pokroić na podłużne kawałki, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni na złoty kolor, ostudzić. Wcześniej przygotowany seler pokroić w plasterki. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowe! Smacznego! |
|
Powrót do góry |
|
|
Mela Karawanowy Aniołek :)
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 3576 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 16:08, 24 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Sama nie robiłam, ale jadłam i bardzo mi smakowało |
|
Powrót do góry |
|
|
karpiniuk
Dołączył: 11 Mar 2011 Posty: 4 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 20:27, 13 Mar 2011 Temat postu: Przepis na kurczaka |
|
|
Oto mój ulubiony [link widoczny dla zalogowanych]. To trochę niestadardowy pieczony kurczak bo zasypuje się go surowym ryżem i zalewa zalewą (a czymże by innym ).
Danie proste i gość szybkie, bo wszystko co potrzebne do obiadu piecze się w jednej brytfannie.
A oto jaki kurczaj wychodzi z tego [link widoczny dla zalogowanych]:
|
|
Powrót do góry |
|
|
MrHybryda Swój na Forum
Dołączył: 25 Lis 2010 Posty: 208 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Sob 14:09, 28 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
No i narobiłeś mi chęci na kurczaka, co ja teraz zrobię?
Muszę zasuwać do sklepu... |
|
Powrót do góry |
|
|
Tygrysica
Dołączył: 18 Kwi 2014 Posty: 13 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią 13:53, 18 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
Ja polecam sałatkę meksykańską. Sprawdza się nawet w podroży. Wystarczy kupić puszki: biała fasola, czerwona fasola, groszek, kukurydza, marchewka, przyprawa meksykańska, majonez. Wszystko wymieszać |
|
Powrót do góry |
|
|
turystka
Dołączył: 02 Maj 2014 Posty: 10 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 9:51, 17 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
A ja mam sprawdzony i łatwy do zrobienia makowiec ( ciasto w piegi).
Produkty:
-1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka białek
- paczka margaryny
- śmietana
-proszek do pieczenia
- zapach
Przygotowanie:
Margarynę z cukrem ucieramy na masę (można mikserem-szybciej),dodajemy mąkę,mak,śmietanę,ubite na sztywno białka, proszek do pieczenia ,zapach - wszystko należy wymieszać bardzo dobrze na puch i to potem wlewamy do wysmarowanej i posypanej tartą bułką formy. Produkty można zwiększyć w zależności od wielkości blachy. Pieczemyw piekarniku około 45 minut w temp.200 stopni. Ciasto jest wyśmienite. |
|
Powrót do góry |
|
|
Marco P.
Dołączył: 07 Maj 2014 Posty: 25 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Wto 11:51, 02 Wrz 2014 Temat postu: |
|
|
Teraz będę musiał spisać przepisy i dać współlokatorce, a nóż jej się zachce i upichci nam coś Ciasta w moim wykonaniu niestety nie są zbyt smaczne. |
|
Powrót do góry |
|
|
Marco P.
Dołączył: 07 Maj 2014 Posty: 25 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Czw 12:40, 16 Paź 2014 Temat postu: |
|
|
Składniki dla 4 osób: Lokatorka się spisała
200 g umytych i oczyszczonych kurek (ew. poza sezonem mogą być pieczarki)
2 pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki
1 pęczek posiekanej cebuli dymki
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Tarty kozi ser
4 jajka
1 szklanka śmietany kremówki
2 pokrojone w plastry pomidory malinowe
Olej rzepakowy
2 łyżki masła
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony, Tymianek, Gałka muszkatołowa,
Party Dip czosnkowy Prymat
A przygotowanie jest proste: Na suchej patelni podsmażyć kurki i po chwili dodać olej i masło.Do smażonych kurek na patelnię dodać ziemniaki i smażyć na złoty kolor. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem czarnym mielonym. Na koniec smażenia dodajemy czosnek.W misce ubić jajka, a następnie połączyć je ze śmietaną i kozim serem, doprawić do smaku solą morską i pieprzem czarnym mielonym, gałką muszkatołową oraz tymiankiem. Na patelnię wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ziemniaki i kurki z czosnkiem. Ułożyć plastry pomidorów, doprawić pieprzem, wylać na
to masę jajeczną z kozim serem.Posypać całość szczypiorem z dymki, smażyć pod przykryciem 15-20 minut. To wszystko polać dipem czosnkowym sobotnie śniadanie jak znalazł. Sprawdzony przepis polecam.
Ostatnio zmieniony przez Marco P. dnia Czw 13:39, 16 Paź 2014, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|