Forum Forum Karawany Strona Główna Forum Karawany
Forum turystyczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kącik kulinarny - Wyłącznie sprawdzone przepisy kulinarne!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Karawany Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
:))
Gość






PostWysłany: Czw 6:31, 27 Wrz 2007    Temat postu:

Przepis na ciasto pierożkowe wg Gosieq
Wydawało mi się, że go kiedyś w jakimś dziale babcinych przepisów już zamieściłam. Nie mam dokładnej rozpiski, tj. według objętości, wagi, czy inszych szklanek, bo wszystko daję "na oko". Ale najważniejsze, czyli mój sekret mięciutkiego dobrze lepiącego się i nie rozwalającego w gotowaniu ciasta, to jedno całe jajko, ze dwa małe ziemniaczki ugotowane i dodane do ciasta oraz bardzo gorąca woda do wyrabiania i to sporo, ok. szklanki. I jeszcze jeden drobiazg - ciasto po dokładnym wyrobieniu wkładam na 10 minut między 2 talerze, czy jakiejś miseczki; robi się bardzo plastyczne. Także drugą część ( bo robię z reguły 2 placki ) wkładam na okres czekania na jego kolej między talerzyki. Sukces gwarantowany. Aaaa, używam tylko mąki pszennej poznańskiej... młyny kieleckie
Powrót do góry
:))
Gość






PostWysłany: Nie 10:07, 27 Sty 2008    Temat postu:

Potrzebuję jakiegoś sprawdzonego przepisu na kapuśniak.
Powrót do góry
Majka
Fotograf Karawany :)
Fotograf Karawany :)



Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 1073
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:40, 05 Lut 2008    Temat postu:

kapuśniak? to trzeba pomyśleć, który przepis najlepszy a na golonkę już masz? parę dni temu wyszła mi PYCHA;-) co prawda bez piwa...ale skóreczka miodzio;-) aaa i dla rozdrażnienia podniebienia przy środzie popielcowej ..mam fajne fotki tatara;-) zaraz poszukam Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
:))
Gość






PostWysłany: Śro 5:39, 06 Lut 2008    Temat postu:

To ja poproszę o ten przepis na golonkę. Dam póżniej znać z efektu.
Powrót do góry
Majka
Fotograf Karawany :)
Fotograf Karawany :)



Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 1073
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 8:34, 06 Lut 2008    Temat postu:

hej:-)
miałam wkleić fotkę pięknego tatara...ale wcięło..nikt sie nie przyznaje do usunięcia z mojego folderu...dziecko mówi: może to był znikający tatar...pewnie tak;-)
Darku, w związku ze środą popielcową, pozwolisz, że przepis zostawię wieczorem, dziś nie będzie Ci potrzeby;-)teraz możesz kupić 2 średnie golonki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany, cebulę i ja dodaję wegetę..nie każdy toleruje, teraz do pracy, całuski Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
:))
Gość






PostWysłany: Śro 9:27, 06 Lut 2008    Temat postu:

Wszystko mam oprócz golonek ale nie ma z tym problemu bo 200 m dalej mam ubojnię. Smile
Powrót do góry
Majka
Fotograf Karawany :)
Fotograf Karawany :)



Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 1073
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 21:45, 06 Lut 2008    Temat postu:

GOLONKA PIECZONA:-)

2 golonki zalewam gorącą woda i wstawiam na ogień. Od chwili zagotowania gotuje 1, 5 godziny, w połowie gotowania wrzucam ziele ang, trochę wegety, czosnek granulowany, liśc laurowy, pieprz czarny szczyptę, sól.
W międzyczasie na blaszcze od piekarnika układam folię aluminiową, włączam piekarnik na 200 * i przekladam tam ostrożnie ugotowane golonki.
Golonki piekę 40 minut w temperaturze 200 * a potem zmniejszam do 175 * i jeszcze ze 20 minut.
Takie zwykłe a chrupie skórka i pychota;-) smacznego;-)
Rózne przepisy próbowałam od w piwie po inne wynalazki i teraz robie tylko jak wyżej;-)
dodatki do golonki za chwilę Wink))
Powrót do góry
Zobacz profil autora
:))
Gość






PostWysłany: Czw 4:26, 07 Lut 2008    Temat postu:

Właśnie o chrupiącą skórkę mi chodziło Piwo
Powrót do góry
Majka
Fotograf Karawany :)
Fotograf Karawany :)



Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 1073
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 7:20, 07 Lut 2008    Temat postu:

hej, o 4.26 przy kuchni?? no gratulujęWink
Do golonki zapodaję frytki i surówkę z kiszonej kapusty...o rozwiązaniach potem..na chleb idę zarobić, miłego;-)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majka
Fotograf Karawany :)
Fotograf Karawany :)



Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 1073
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 11:01, 07 Lut 2008    Temat postu:

c.d. golonki;-)
Pod koniec pieczenia golonki na drugą blachę wysypuję frytki, wstawiam to do piekarnika na górę a golonka dochodzi poniżej. Dwa w jednym Very Happy

surówka: 1/2 kg kiszonej kapusty, odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić na desce, do tego zetrzeć małą marchewkę, 1/3 jabłka i wkroić pół cebulki, wymieszać, teraz troche czarnego pieprzu, szczypta cukru i 2 łyżki oliwy, znowu wymieszać, pycha Wink

Smacznego...sama sobie smaka narobiłam..ale dziś żeberka Wink)))
pozdrówka Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
:))
Gość






PostWysłany: Czw 17:11, 07 Lut 2008    Temat postu:

Surówka z kiszonej super. A kiszoną mam własnej produkcji. Ale zamiast frytek wolę ziemniaki. Do golonki obowiązkowo chrzan. To taka moja wersja dodatków do golonki Wink Wypróbuję i dam znać jak było Wink SMACZNIE Smile
Powrót do góry
:))
Gość






PostWysłany: Czw 17:14, 07 Lut 2008    Temat postu:

Majka napisał:
hej, o 4.26 przy kuchni?? no gratulujęWink

Kto rano wstaje temu Pan Bóg daje.
A tak naprawdę to najczęściej odgrzewam to co żonka wcześniej upichci.
Ale sam też lubię gotować.
Powrót do góry
:))
Gość






PostWysłany: Czw 17:16, 07 Lut 2008    Temat postu:

A dokładniej to raczej w 80% smażyć Smile
Powrót do góry
Majka
Fotograf Karawany :)
Fotograf Karawany :)



Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 1073
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:28, 08 Lut 2008    Temat postu:

Acha..to już wiemy wszystko;-)
A co jeszcze dobrego smażysz, żeby było bez mąki i ziemniaków?
może jakieś nowe odkrycia..rewelacje jakieś? podpowiesz Darku?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
:))
Gość






PostWysłany: Sob 15:28, 16 Lut 2008    Temat postu:

O smażeniu trochę później.
Dzisiaj robię zupę rybną (a'la ucha). A że to pierwsza moja zupa z tego gatunku to nie wiem co z tego wyjdzie. Do tego na wywar zamiast jazgarzy miałem tylko pstrąga. Ale jak nie wyjdzie to mam amatora na nieudaną zupę. Mój kot od godziny nie opuszcza kuchni i patrzy się na garnek takimi rozmarzonymi oczami.
Powrót do góry
Nuska
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3572
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 23:35, 17 Lut 2008    Temat postu:

No i jak Darku.K z tą zupą było Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora
:))
Gość






PostWysłany: Pon 3:51, 18 Lut 2008    Temat postu:

Nuska napisał:
No i jak Darku.K z tą zupą było Question

Średnia. Nic szczególnego.
Powrót do góry
Nuska
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3572
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 8:46, 18 Lut 2008    Temat postu:

ale kotek też coś dostał Question Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
:))
Gość






PostWysłany: Pon 16:09, 18 Lut 2008    Temat postu:

Dostał Smile
Powrót do góry
Majka
Fotograf Karawany :)
Fotograf Karawany :)



Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 1073
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:15, 18 Lut 2008    Temat postu:

jakbym miała pięknego pstrąga..Wink))
patelnia lub piekarnik Very Happy
pozdrówka Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Karawany Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Następny
Strona 9 z 11

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin