|
Forum Karawany Forum turystyczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
:)) Gość
|
Wysłany: Czw 6:31, 27 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Przepis na ciasto pierożkowe wg Gosieq
Wydawało mi się, że go kiedyś w jakimś dziale babcinych przepisów już zamieściłam. Nie mam dokładnej rozpiski, tj. według objętości, wagi, czy inszych szklanek, bo wszystko daję "na oko". Ale najważniejsze, czyli mój sekret mięciutkiego dobrze lepiącego się i nie rozwalającego w gotowaniu ciasta, to jedno całe jajko, ze dwa małe ziemniaczki ugotowane i dodane do ciasta oraz bardzo gorąca woda do wyrabiania i to sporo, ok. szklanki. I jeszcze jeden drobiazg - ciasto po dokładnym wyrobieniu wkładam na 10 minut między 2 talerze, czy jakiejś miseczki; robi się bardzo plastyczne. Także drugą część ( bo robię z reguły 2 placki ) wkładam na okres czekania na jego kolej między talerzyki. Sukces gwarantowany. Aaaa, używam tylko mąki pszennej poznańskiej... młyny kieleckie |
|
Powrót do góry |
|
|
:)) Gość
|
Wysłany: Nie 10:07, 27 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Potrzebuję jakiegoś sprawdzonego przepisu na kapuśniak. |
|
Powrót do góry |
|
|
Majka Fotograf Karawany :)
Dołączył: 03 Lut 2008 Posty: 1073 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 20:40, 05 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
kapuśniak? to trzeba pomyśleć, który przepis najlepszy a na golonkę już masz? parę dni temu wyszła mi PYCHA;-) co prawda bez piwa...ale skóreczka miodzio;-) aaa i dla rozdrażnienia podniebienia przy środzie popielcowej ..mam fajne fotki tatara;-) zaraz poszukam |
|
Powrót do góry |
|
|
:)) Gość
|
Wysłany: Śro 5:39, 06 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
To ja poproszę o ten przepis na golonkę. Dam póżniej znać z efektu. |
|
Powrót do góry |
|
|
Majka Fotograf Karawany :)
Dołączył: 03 Lut 2008 Posty: 1073 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 8:34, 06 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
hej:-)
miałam wkleić fotkę pięknego tatara...ale wcięło..nikt sie nie przyznaje do usunięcia z mojego folderu...dziecko mówi: może to był znikający tatar...pewnie tak;-)
Darku, w związku ze środą popielcową, pozwolisz, że przepis zostawię wieczorem, dziś nie będzie Ci potrzeby;-)teraz możesz kupić 2 średnie golonki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany, cebulę i ja dodaję wegetę..nie każdy toleruje, teraz do pracy, całuski |
|
Powrót do góry |
|
|
:)) Gość
|
Wysłany: Śro 9:27, 06 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Wszystko mam oprócz golonek ale nie ma z tym problemu bo 200 m dalej mam ubojnię. |
|
Powrót do góry |
|
|
Majka Fotograf Karawany :)
Dołączył: 03 Lut 2008 Posty: 1073 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 21:45, 06 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
GOLONKA PIECZONA:-)
2 golonki zalewam gorącą woda i wstawiam na ogień. Od chwili zagotowania gotuje 1, 5 godziny, w połowie gotowania wrzucam ziele ang, trochę wegety, czosnek granulowany, liśc laurowy, pieprz czarny szczyptę, sól.
W międzyczasie na blaszcze od piekarnika układam folię aluminiową, włączam piekarnik na 200 * i przekladam tam ostrożnie ugotowane golonki.
Golonki piekę 40 minut w temperaturze 200 * a potem zmniejszam do 175 * i jeszcze ze 20 minut.
Takie zwykłe a chrupie skórka i pychota;-) smacznego;-)
Rózne przepisy próbowałam od w piwie po inne wynalazki i teraz robie tylko jak wyżej;-)
dodatki do golonki za chwilę )) |
|
Powrót do góry |
|
|
:)) Gość
|
Wysłany: Czw 4:26, 07 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Właśnie o chrupiącą skórkę mi chodziło |
|
Powrót do góry |
|
|
Majka Fotograf Karawany :)
Dołączył: 03 Lut 2008 Posty: 1073 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 7:20, 07 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
hej, o 4.26 przy kuchni?? no gratuluję
Do golonki zapodaję frytki i surówkę z kiszonej kapusty...o rozwiązaniach potem..na chleb idę zarobić, miłego;-) |
|
Powrót do góry |
|
|
Majka Fotograf Karawany :)
Dołączył: 03 Lut 2008 Posty: 1073 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 11:01, 07 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
c.d. golonki;-)
Pod koniec pieczenia golonki na drugą blachę wysypuję frytki, wstawiam to do piekarnika na górę a golonka dochodzi poniżej. Dwa w jednym
surówka: 1/2 kg kiszonej kapusty, odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić na desce, do tego zetrzeć małą marchewkę, 1/3 jabłka i wkroić pół cebulki, wymieszać, teraz troche czarnego pieprzu, szczypta cukru i 2 łyżki oliwy, znowu wymieszać, pycha
Smacznego...sama sobie smaka narobiłam..ale dziś żeberka )))
pozdrówka |
|
Powrót do góry |
|
|
:)) Gość
|
Wysłany: Czw 17:11, 07 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Surówka z kiszonej super. A kiszoną mam własnej produkcji. Ale zamiast frytek wolę ziemniaki. Do golonki obowiązkowo chrzan. To taka moja wersja dodatków do golonki Wypróbuję i dam znać jak było SMACZNIE |
|
Powrót do góry |
|
|
:)) Gość
|
Wysłany: Czw 17:14, 07 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Majka napisał: | hej, o 4.26 przy kuchni?? no gratuluję |
Kto rano wstaje temu Pan Bóg daje.
A tak naprawdę to najczęściej odgrzewam to co żonka wcześniej upichci.
Ale sam też lubię gotować. |
|
Powrót do góry |
|
|
:)) Gość
|
Wysłany: Czw 17:16, 07 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
A dokładniej to raczej w 80% smażyć |
|
Powrót do góry |
|
|
Majka Fotograf Karawany :)
Dołączył: 03 Lut 2008 Posty: 1073 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 16:28, 08 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Acha..to już wiemy wszystko;-)
A co jeszcze dobrego smażysz, żeby było bez mąki i ziemniaków?
może jakieś nowe odkrycia..rewelacje jakieś? podpowiesz Darku? |
|
Powrót do góry |
|
|
:)) Gość
|
Wysłany: Sob 15:28, 16 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
O smażeniu trochę później.
Dzisiaj robię zupę rybną (a'la ucha). A że to pierwsza moja zupa z tego gatunku to nie wiem co z tego wyjdzie. Do tego na wywar zamiast jazgarzy miałem tylko pstrąga. Ale jak nie wyjdzie to mam amatora na nieudaną zupę. Mój kot od godziny nie opuszcza kuchni i patrzy się na garnek takimi rozmarzonymi oczami. |
|
Powrót do góry |
|
|
Nuska Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 3572 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 23:35, 17 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
No i jak Darku.K z tą zupą było |
|
Powrót do góry |
|
|
:)) Gość
|
Wysłany: Pon 3:51, 18 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Nuska napisał: | No i jak Darku.K z tą zupą było |
Średnia. Nic szczególnego. |
|
Powrót do góry |
|
|
Nuska Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 08 Lut 2006 Posty: 3572 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 8:46, 18 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
ale kotek też coś dostał |
|
Powrót do góry |
|
|
:)) Gość
|
Wysłany: Pon 16:09, 18 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Dostał |
|
Powrót do góry |
|
|
Majka Fotograf Karawany :)
Dołączył: 03 Lut 2008 Posty: 1073 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 17:15, 18 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
jakbym miała pięknego pstrąga..))
patelnia lub piekarnik
pozdrówka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|