Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
:)) Gość
|
Wysłany: Czw 16:04, 06 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Cytat chwili:
Siedząc w barze na wysokich stołkach, mamy wrażenie, że pijemy na szczudłach. (Ramon Gomez de la Serna) |
|
Powrót do góry |
|
|
Gosieq Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 13 Lut 2006 Posty: 2370 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: CK
|
Wysłany: Czw 16:24, 06 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Dobre, Darku |
|
Powrót do góry |
|
|
bakalia Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 280 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Czw 18:41, 06 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
W kwestii karkówki jestesmy widze zgodne, bo tez pieke. Nie robie sledzi. Jakos u mnie na te Swieta nie maja powodzenia. Ale satatki w duzych ilosciach i rodzajach. Postaram sie upiec ciasto wg przepisu Atenki. |
|
Powrót do góry |
|
|
:)) Gość
|
Wysłany: Czw 18:46, 06 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
U mienia niestety za rybami do konsumpcji jestem osamotniony. A to takie zdrowe i smaczne mięsko. |
|
Powrót do góry |
|
|
:)) Gość
|
Wysłany: Czw 19:01, 06 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Cytat chwili:
Przepis kulinarny jest tylko tematem dla inteligentnego kucharza, a liczne wariacje są sprawą jego talentu. (Madame Jehane Benoit) |
|
Powrót do góry |
|
|
Gosieq Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 13 Lut 2006 Posty: 2370 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: CK
|
Wysłany: Czw 21:02, 06 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
). napisał: | Cytat chwili:
Przepis kulinarny jest tylko tematem dla inteligentnego kucharza, a liczne wariacje są sprawą jego talentu. (Madame Jehane Benoit) |
nio, zgadza się Wedle tego samego przepisu każdemu wychodzi specyficzne danie, może niezupełnie inne, a jednak... |
|
Powrót do góry |
|
|
:)) Gość
|
Wysłany: Pon 20:27, 10 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Cytat chwili:
Kawałek suchego chleba z ręki rzeczywistej bardziej syci niż cała książka kucharska. (Karen Blixen) |
|
Powrót do góry |
|
|
elek Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 11 Lut 2006 Posty: 464 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto 21:45, 11 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Czy ktoś ma sprawdzony przepis na jakiś pyszny mazurek? obiecaam upiec na święta i nie wiem, jaki???? |
|
Powrót do góry |
|
|
:)) Gość
|
Wysłany: Wto 19:59, 23 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Czosnek: zęby wiedźmy. (Ramon Gomez de la Serna) |
|
Powrót do góry |
|
|
basidor Nowy na forum Karawany
Dołączył: 21 Kwi 2006 Posty: 139 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 15:28, 25 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
czy ktos z Was jadł kiedyś kwiaty akacji (ponoc b.dobre) i wie jak to się przygotowuje do jedzenia? Smaży się, tak słyszałam, ale jak i co, nie wiem. |
|
Powrót do góry |
|
|
Gosieq Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 13 Lut 2006 Posty: 2370 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: CK
|
Wysłany: Czw 19:57, 25 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
basidor napisał: | czy ktos z Was jadł kiedyś kwiaty akacji (ponoc b.dobre) i wie jak to się przygotowuje do jedzenia? Smaży się, tak słyszałam, ale jak i co, nie wiem. |
Basieczq, jak byłam mała, to się je prosto z drzewa jadło, bez smażenia |
|
Powrót do góry |
|
|
basidor Nowy na forum Karawany
Dołączył: 21 Kwi 2006 Posty: 139 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 15:27, 31 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
no ja też jadłam z drzewa. Ale może jest jakiś przepis na to? |
|
Powrót do góry |
|
|
Gosieq Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 13 Lut 2006 Posty: 2370 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: CK
|
Wysłany: Śro 19:34, 31 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Basieczq, przepisu na to nie mam, ale na szereg innych potraw:)
A teraz mi się przypomniało, jak przed pokazem Monty Robertsa pichciłyśmy sobie w Wawce zapiekanki serowo-szynkowe i korki wywliłyśmy, włączając czajnik elektryczny |
|
Powrót do góry |
|
|
basidor Nowy na forum Karawany
Dołączył: 21 Kwi 2006 Posty: 139 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 11:39, 01 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
No! Fajnie wtedy było! Szkoda, że czasy się zmieniły. Albo ludzie, trudno powiedzieć. Tak czy siak miałam dzisiaj tosty na śnaidanie, bo chleb byl tylko stary i tylko ser w domu:) |
|
Powrót do góry |
|
|
Gosieq Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 13 Lut 2006 Posty: 2370 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: CK
|
Wysłany: Czw 12:00, 01 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Czyli znowu coś z niczego |
|
Powrót do góry |
|
|
basidor Nowy na forum Karawany
Dołączył: 21 Kwi 2006 Posty: 139 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 15:54, 01 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
no, na to wychodzi. Widzisz, ja całe zycie sklecam coś z niczego. Czasem daje to efekt, nie zawsze jednak. |
|
Powrót do góry |
|
|
uta Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 11 Lut 2006 Posty: 375 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 22:46, 21 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Gosiequ napisz mi ( tylko sie ze mnie nie smiej) jak robisz pierogi z truskawkami, bo postanowiłam byc matką i chyba im zrobię w sobote, tylko chciałąbym żeby od razu były dobre, bo poprawko moge sie nie doczekac juz w tym roku. |
|
Powrót do góry |
|
|
Gosieq Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 13 Lut 2006 Posty: 2370 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: CK
|
Wysłany: Śro 22:46, 21 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Uta, hoop, hoop, jestem |
|
Powrót do góry |
|
|
uta Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 11 Lut 2006 Posty: 375 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 22:49, 21 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
ale się zgrałysmy w czasie !!! to teraz ja czekam ok? |
|
Powrót do góry |
|
|
Gosieq Stały Bywalec Karawany
Dołączył: 13 Lut 2006 Posty: 2370 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: CK
|
Wysłany: Śro 22:52, 21 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
uta napisał: | Gosiequ napisz mi ( tylko sie ze mnie nie smiej) jak robisz pierogi z truskawkami, bo postanowiłam byc matką i chyba im zrobię w sobote, tylko chciałąbym żeby od razu były dobre, bo poprawko moge sie nie doczekac juz w tym roku. |
a wcale się nie śmieję, już Ci mówię
Mam nadzieję, ze ciasto umiesz zrobić tak, żeby Ci się nie rozleciały. Do pierogów owocowych musi być troszkę grubsze, niż do mięsnych, czy z grzybów, bo owoce sok puszczają i wszystko może się rozpaćkać, mówiąc obrazowo. Do pierożków wkładam albo do każdego małą całą truskawkę, albo połówkę wiekszej. Oczywiście wcześniej truskawki dobrze myje, odsączam na jakimś sitku, potem usuwam szypułki. Do każdego pieroga dodaję cukier, ale jest to minimalna ilość. Po ugotowaniu ( tak ze 2 minutki od porządnego zawrzenia, bo one od razu pływają po wierzchu ) przelewam zimną wodą, a na talerzu pierogi polewam śmietaną wymieszana z cukrem. Smacznego |
|
Powrót do góry |
|
|
|