Forum Forum Karawany Strona Główna Forum Karawany
Forum turystyczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kącik kulinarny - Wyłącznie sprawdzone przepisy kulinarne!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Karawany Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hińczyk
Nowy na forum Karawany
Nowy na forum Karawany



Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 10:16, 25 Mar 2006    Temat postu:

Przepisa na polędwiczki ja nie posiadać, ale stosować. To być najprostszy przepis jakiego ja znać (za wyjątek ugotowania woda).
Ty pokroić polędwiczki wpoprzek włóknów na grube plastry (3-4 cm), stłuc je ręką albo trzonkiem od noża tak żeby się zrobić plastry na max 1 cm a nie zmasakrować, mocno popieprzyć (mnie najbardziej smakować pieprz wielokolorowy), rozgrzać na patelni masło i na gorące wrzucić polędwiczki. Smażyć z każdej strony po 2-3 minuty. Na koniec przed podaniem położyć na każdy kawałek mięska po kawałku masełka i posolić do smaku. Ja zwrócić uwaga na solenie na końcu bo pod tym względem polędwica zachowywać się podobnie do wątróbka, za wcześnie posolona twardnieć.
Jakby Ty chcieć zrobić kroka do przodu i zastosować tak usmażone polędwiczki jako podstawa do zrobienia eintopfa pod nazwa zrazy z grzybami to Ty się odezwać a ja pokontynuować.
Udanego smażenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
:))
Gość






PostWysłany: Sob 10:22, 25 Mar 2006    Temat postu:

Ja dziękować żółty ludź za przepisa i prosić o kontynuowanie o zrazach.
Powrót do góry
Znowu mnie wylogować
Gość






PostWysłany: Sob 11:59, 25 Mar 2006    Temat postu:

Tak właściwie to powinny być polędwice wołowe, ale ja to robić z wieprzowych bo mnie sie wydawać, że delikatna wieprzowinka dobrze sie komponować z grzybkoma i ziemniaczkoma. Ty zacząc tak jak poprzednio choć krócej trzymac mięsko na patelni (tak po 1,5 minuty z każda strona. Potem jak Ty mieć świeże grzyby to byc super (ale teraz trudno coś w lesie znaleźć to Ty chyba dać suszone - wcześniej namoczone) tak ze 3-4 dkg na dwie polędwiczki. Potem Ty zlać wszystko do jednego garnka (grzybki z wodą co one sie w niej moczyć i polędwiczki z tym tłuszczykiem z pod nich, do tego dodatkowo bulion taki z kostki (najlepiej grzybowy) bo choć takie buliony to straszna zaraza (prawie jak teściowa) to bez nich ciężko. To wszystko my dusić pod przykryciem 15 minutów, potem dodać według uznania ziemniaczków pokrojonych w plasterki, dopieprzyc i dosolić do smaku i gotować aż ziemniaczki zmięknąć, pod koniec wlać śmietanka 30-36% i zagotować. Jak Ty to wylać na talerza i posypać posiekana natka od pietruszki to ja zapewne usłyszeć jak sie uszy trząść konsumentom, choć ja być bardzo daleko.

Jakby Tobie ten przepis nie pasować to ja podać inny:
2 – polędwiczki wieprzowe, łyżeczka miodu najlepiej akacjowy, ale móc być inny np wielokwiatowy, 2 – łyżki musztardy Dijon, troche masła, łyżka oliwy, pół szklanki śmietanki i dobrze byoby mieć miód pitny, sól, pieprz

Musztarda ty wymieszać z miodem, obsmarować popieprzone pokrojone na pól polędwiczki z wszystkich stron i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę z oliwek i włożyć mięsko na mocny ognień krótko z obu stron do przyrumienienia,
Potem Ty wlać na patelnię miód pitny i dusić na patelni z mięsem do czasu jego wyparowania.
Potem Ty zdjąc z patelni polędwiczki a do sosu dodać resztę musztardy oraz słodką śmietankę i wyrabić sos dokładnie mieszając.
Polędwiczki Ty pokroić w poprzek pod kątem na kawałki grub. 1 –2 cm i ułożyć je na talerzu i podlac sosem.
Powrót do góry
:))
Gość






PostWysłany: Sob 12:11, 25 Mar 2006    Temat postu:

Dzięki Hińczyku za dobry przepisik. Zdam relację z walorów smakowych tego przepisu.
Powrót do góry
Gosieq
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 2370
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: CK

PostWysłany: Sob 13:32, 25 Mar 2006    Temat postu:

Smile). napisał:
Jakiś przepisik na poledwiczki wieprzowe Ktoś posiada?


Dobrze trafiłeś, bo za chwilke na obiadek robię właśnie polędwiczki wieprzowe; w/g przepisu od jakiegoś Francuza, który okrężną drogą trafił do mnie. A są to polędwiczki w sosie sojowym. Przygotowanie proste, jak drut;)

Polędwicę kroimy w poprzek na kawałki ok. 15 -2 0 cm, a następnie jeszcze na pół wzdłuż włókien. Tak przygotowane mięsko lekko rozbijamy i przyprawiamy - każdy kawałek smarujemy olejem z obu stron, sosem sojowym, troszkę pieprzymy i odstawiamy na 15 -25 minut do lodówki.
Następnie smażymy ( nie dajemy już oleju do smażenia, chyba że patelnia nie jest teflonowa Wink ) z obo stron na mocno rozgrzanej patelni, a pod koniec smażenia dodajemy śmietanę 18 %. Trzeba uważać, żeby smietany nie gotować zbyt długo. Jemy z ziemniaczkami. Palce lizać.

Dziś jako dodatekrobię do polędwiczek boczniaki z zieloną pietruszką. Smacznego Wink

A na kolacje tatar Exclamation Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gosieq
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 2370
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: CK

PostWysłany: Sob 13:44, 25 Mar 2006    Temat postu:

uta napisał:
Gosieq! oczy wypatruje i nie widze tego przepisu na cisto do pizzy, napisz go pleassssss.


Uta, przepraszam Laughing <buziak>; skleroza, czy co?? Wyszło mi to ze łba. już się poprawiam. Podam Ci cały przepis na pizzę serową, bo nie wiem, czy Ci tylko o ciasto chodzi...

Ciasto do pizzy do niedawna robiłam tradycyjne drożdżowe; teraz robię takie, jak na pitę, czyli:

- szklanka ciepłej wody
- pół łyżki drożdży ( nie mogą być zimne )
- mąka pszenna - ja biorę na oko; ok. 40 dkg, ale to już po konsystencji ciasta widać
- szczypta soli i cukru

Drożdże mieszamy z wodą i dodajemy troszkę cukru oraz niewielką ilość mąki. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut - aż całość zacznie sie pienić. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy bardzo dobrze, dopóki ciasto nie zacznie odchodzic samo od rą. Znowu przykryte ściereczka czeka w cieple do wyrośniecia z 15 minut.

Potem ciasto wałkujemy na cienki placuszek o grubości mniejszej niż pół cm. Ja zawijam brzegi i w śridek wkładam pokrojony w paski 1cm x 1 cm ser żółty, żeby dzieci nie zostawiały brzegów. Ciasto smaruje koncentratem pimidorowym i układam kilka gatunków sera - w tym gouda, podlaski lub inny twardy, mozarellę, na kawałki dzielę ser topiony (Hohlanda zwykły serowy bez dodatków) i też układam, a z wierzchu posypuję startym żółtym serem. Może wyraźnie nie napisałam - te twarde sery kroję na kawałki, mozarellę też, a tylko na wierz trę na tarce. I to jest wszystko. Piekę ze 20 minut.

Smacznego Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Sob 13:51, 25 Mar 2006    Temat postu:

Bardzo bardzo Ci dziekuję Gosiequ i życze miłej imprezki!
A przepisy najbardziej lubie własnie łopatologicznie podane Smile))
Powrót do góry
uta
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 375
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 13:52, 25 Mar 2006    Temat postu:

O rany, znowu zapomniałam się zalogować- to ta wiosna!! Wyżej to ja!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
:))
Gość






PostWysłany: Sob 14:11, 25 Mar 2006    Temat postu:

Gosieq dzięki za przepisik. A menu na kolacje masz super.
Powrót do góry
Gosieq
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 2370
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: CK

PostWysłany: Sob 15:07, 25 Mar 2006    Temat postu:

Smile). napisał:
Gosieq dzięki za przepisik. A menu na kolacje masz super.


A to wszystko przez dzieci; bo mnie męczą o różne potrawy. A tatar jest zawsze Nr1 Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gosieq
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 2370
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: CK

PostWysłany: Sob 15:25, 25 Mar 2006    Temat postu:

Anonymous napisał:
Bardzo bardzo Ci dziekuję Gosiequ i życze miłej imprezki!
A przepisy najbardziej lubie własnie łopatologicznie podane Smile))


Dziękuję za życzonka miłej imprezki Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
:))
Gość






PostWysłany: Pon 18:31, 27 Mar 2006    Temat postu:

Cytat chwili:
Z miłością jest jak z grzybami - czy są szkodliwe, czy trujące zauważa się dopiero wówczas, gdy jest już za późno. (Jean Gabin)
Powrót do góry
Hińczyk
Nowy na forum Karawany
Nowy na forum Karawany



Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:41, 28 Mar 2006    Temat postu:

Stare hińskie przysłowie mówić, że wszystkie grzyby być jadalne ..... ale niektóre tylko raz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emu
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 495
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 18:59, 30 Mar 2006    Temat postu:

Gosieq! Poledwiczki wyprobowalam. Wlasnie od tego przepisu (wybacz Hinczyku), zaczelam, bo uwielbiam wszystko ze smietana. Wyszlo wspaniale! A te z grzybami - Hinczykowe - moze daloby sie zrobic ze swiezymi shitake? Sprawdze w przyszlym tygodniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liwia
Nowy na forum Karawany
Nowy na forum Karawany



Dołączył: 10 Mar 2006
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Krosno

PostWysłany: Pią 18:48, 31 Mar 2006    Temat postu:

Hińczyk napisać piekna poezja o winach, ja dziękować!!!!!!


Nadal nie widze przepisu na pizze!!!!!!!!!!!!!!!

Darku, mam przepis na polędwiczki wieprzowe, rodem z Hiszpaniioto on:

Wieprzowina w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami (na 6 osób)
1,5 kg polędwicy wieprzowej pokrojonej w plastry grubości ok. 1,5 cm.
4 łyżki maki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula średniej wielkości pokrojona w krążki
450 g pomidorów z puszki, osaczonych, ale zachować sok
6 łyżek białego wina
180 ml jasnego bulionu (ja daje drobiowy)
3 plasterki gotowanej szynki, poszatkowane
1 jajko na twardo
10-12 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
sól pieprz
Sól i pieprz wymieszac z mąką i obtoczyć mięso, smazyć na oliwie. Przełożyć na talerz. Pokrojoną cebule wrzucić na patelnię i dusić 5 min., dodać pomidory, bulion, wino, zagotować. Dodac do sosu mięso i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolewac sok z pomidorów. Jajko przekroic na pół, wyjąc żółtko. Na 5 minut przed końcem gotowania dodac do potray pokrojone w cienkie paski białko, szynkę , oliwki i natke pietruszki.
Po rozłożeniu na talerze posypać startym żółtkiem. Podawac z ryżem.

To jest pyszne!!!!
Przepis pochodzi z ksiązki, którą dostałam w prezencie ślubnum.

Mam jeszcze inny przepis na poledwiczki, ale musze poszukać. To przepis z sosem musztardowym. Tez pyszne!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gosieq
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 2370
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: CK

PostWysłany: Pią 23:10, 31 Mar 2006    Temat postu:

Liwia napisał:
Hińczyk napisać piekna poezja o winach, ja dziękować!!!!!!


Nadal nie widze przepisu na pizze!!!!!!!!!!!!!!!

Darku, mam przepis na polędwiczki wieprzowe, rodem z Hiszpaniioto on:

Wieprzowina w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami (na 6 osób)
1,5 kg polędwicy wieprzowej pokrojonej w plastry grubości ok. 1,5 cm.
4 łyżki maki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula średniej wielkości pokrojona w krążki
450 g pomidorów z puszki, osaczonych, ale zachować sok
6 łyżek białego wina
180 ml jasnego bulionu (ja daje drobiowy)
3 plasterki gotowanej szynki, poszatkowane
1 jajko na twardo
10-12 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
sól pieprz
Sól i pieprz wymieszac z mąką i obtoczyć mięso, smazyć na oliwie. Przełożyć na talerz. Pokrojoną cebule wrzucić na patelnię i dusić 5 min., dodać pomidory, bulion, wino, zagotować. Dodac do sosu mięso i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolewac sok z pomidorów. Jajko przekroic na pół, wyjąc żółtko. Na 5 minut przed końcem gotowania dodac do potray pokrojone w cienkie paski białko, szynkę , oliwki i natke pietruszki.
Po rozłożeniu na talerze posypać startym żółtkiem. Podawac z ryżem.

To jest pyszne!!!!
Przepis pochodzi z ksiązki, którą dostałam w prezencie ślubnum.

Mam jeszcze inny przepis na poledwiczki, ale musze poszukać. To przepis z sosem musztardowym. Tez pyszne!!!


Liwio!! Jest mój przepis na pizzę w poście z 25 marca... Zerknij wyżej Wink Chyba że o jakis inszy chodzi Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gosieq
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 2370
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: CK

PostWysłany: Pią 23:11, 31 Mar 2006    Temat postu:

emu napisał:
Gosieq! Poledwiczki wyprobowalam. Wlasnie od tego przepisu (wybacz Hinczyku), zaczelam, bo uwielbiam wszystko ze smietana. Wyszlo wspaniale! A te z grzybami - Hinczykowe - moze daloby sie zrobic ze swiezymi shitake? Sprawdze w przyszlym tygodniu.


Cieszę się emu, że polędwiczki wyszły Ci superowe Exclamation Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gosieq
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 2370
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: CK

PostWysłany: Sob 11:47, 01 Kwi 2006    Temat postu:

Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakalia
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 12 Lut 2006
Posty: 280
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Czw 9:58, 06 Kwi 2006    Temat postu:

Co robicie smakowitego na Swieta?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gosieq
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 2370
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: CK

PostWysłany: Czw 11:08, 06 Kwi 2006    Temat postu:

bakalia napisał:
Co robicie smakowitego na Swieta?


Pasztet, karkóweczkę piekę, 2 rodzaje śledzików, sałatkę jarzynową, ćwikłę, sernik i jakieś drugie ciasto... Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Karawany Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Następny
Strona 6 z 11

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin